Tusk: EÚ musí zvoliť rozhodnú a zodpovednú pozíciu voči Moskve

NETKY.SK • 18 December 2014, 18:32 • 2 min
Tusk: EÚ musí zvoliť rozhodnú a zodpovednú pozíciu voči Moskve

BRUSEL - Nový predseda Európskej rady Donald Tusk dnes, pred začatím prvého summitu EÚ, ktorému predsedá, naznačil, že Európska únia musí zvoliť "rozhodnú a zodpovednú" pozíciu voči Ruskej federácii v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tusk zažartoval, že sa už po 48. raz zúčastňuje na summite EÚ, dnes je to však po prvý raz v úlohe predsedajúceho Európskej rady a hoci patrí medzi najskúsenejších summitových lídrov, má emócie ako "debutant".
     

"Musíme dnes vyslať jasný signál, že sme pripravení podporiť Ukrajinu, a to aj finančne," povedal bývalý poľský premiér pred rokovaním najvyšších lídrov európskej dvadsaťosmičky.
     

Tusk pred novinármi spresnil, že EÚ túto pozíciu už dala najavo sprísnením existujúcich sankcií proti Krymu a Sevastopolu. Členské štáty dnes oficiálne potvrdili nové reštrikcie, ktoré diplomati dohodli už pred mesiacom a ktoré zabraňujú európskym podnikom a podnikateľom akékoľvek investície na polostrove Krym, ktorý bol v marci pripojený k Rusku.
     

"Táto situácia si vyžaduje okamžité reakcie, avšak nenájdeme dlhodobé riešenie pre Ukrajinu bez riadnej a solídnej stratégie, ktorá by mala byť rozhodná a zodpovedná voči Rusku," dodal Tusk. Podľa jeho slov by základom stratégie EÚ mala byť "moderná, stabilná a nezávislá Ukrajina".
     

Európski štátnici by mali o politike východného susedstva, vrátane situácie na Ukrajine a v Rusku, diskutovať počas pracovnej večere. Predmetom ich diskusií nebudú nové sankcie proti Moskve i vzhľadom na to, že Rusko v týchto dňoch čelí nebývalej finančnej kríze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies