Slovensku chýbajú tisícky IT špecialistov

NETKY.SK • 24 September 2019, 12:43 • 2 min
Slovensku chýbajú tisícky IT špecialistov

BRATISLAVA – Predpokladom transformácie Slovenska na modernú digitálnu a informačnú spoločnosť je dostatok IT špecialistov.

slovakia

left justify in out

Už v súčasnosti však chýba v krajine 13.000 informatikov a je predpoklad, že stav sa bude naďalej zhoršovať, povedal to v utorok na otvorení Festivalu inteligentného podnikania generálny riaditeľ sekcie digitálnej agendy, Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Radoslav Repa.

 

Repa pripomenul, že podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je Slovensko krajinou, ktorá bude najviac zasiahnutá automatizáciou a robotizáciou práce.

 

"Do roku 2030 môže byť čiastočne alebo úplne automatizovaných až 40 % pracovných miest vo výrobe, postihnuté však budú aj iné odvetvia," upozornil Repa. V praxi to bude znamenať, že procesy, ktoré budú automatizované, si budú vyžadovať vyššiu odbornosť obsluhy.

 

"Vzniknú iné pracovné miesta, často s vyššími požiadavkami na kvalifikáciu," povedal Repa.

 

img

 

Požiadavka firiem na informatikov bude aj naďalej rásť. Podľa Repu by mohla v nasledujúcich rokoch vyskočiť až na 20.000 voľných IT pozícií. Riešením je reforma vzdelávania, ktorá by mala produkovať viac ľudí s IT zručnosťami.

 

"Je čas zmyslieť sa nad razantnou, robustnou reformou vzdelávacieho procesu," dodal Repa, podľa ktorého ÚPVII s ministerstvom školstva v tomto smere spolupracuje. Požiadavkou zamestnávateľov je už dlhší čas povinná maturita z matematiky.

 

Podľa Repu je treba sa venovať aj väčšiemu zapojeniu žien do informatizácie, pretože Slovensko je zatiaľ v porovnaní s priemerom krajín EÚ v pomere žien zamestnaných v IT sektore podpriemerné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies