UNESCO dalo Žateckú chmelársku oblasť na zoznam kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 20 September 2023, 08:00 • 2 min
UNESCO dalo Žateckú chmelársku oblasť na zoznam kultúrneho dedičstva

PRAHA - České mesto Žatec a Žatecký chmeľ sa v pondelok stali súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Stalo sa to počas 45. zasadania Komisie svetového kultúrneho dedičstva Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v saudskoarabskom Rijáde, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Práve sme zapísali Žatec a oblasť Žateckého chmeľu, Česko. Gratulujeme!" oznámilo UNESCO na sociálnej sieti X (predtým Twitter). České ministerstvo kultúry na rovnakom mieste reagovalo, že ide o prvú oblasť pestujúcu chmeľ s takouto poctou. Označenie sa vzťahuje na chmeľnice, miesta na spracovanie chmeľu a historické centrum Žatca.

"Je to kultúrna krajina po stáročia formovaná tradíciou pestovania najznámejšej odrody chmeľu na svete používanej na výrobu piva a obchodovania s ňou. Tieto prvky ilustrujú vývoj agroindustriálnych procesov a socioekonomického systému pestovania, sušenia, certifikovania chmeľu a obchodovania s ním od neskorého stredoveku do súčasnosti," uvádza UNESCO vo vyhlásení.

 

Žatecký chmeľ je odroda známa svojou arómou, ktorá sa vyváža až do Japonska. Česká republika má aktuálne na zoznam svetového kultúrneho dedičstva zapísaných 17 položiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: PŘÍRODA.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies