Tusk a Biden: EÚ a USA musia stáť bok po boku a pomáhať Ukrajine

NETKY.SK • 6 Február 2015, 15:44 • 2 min
Tusk a Biden: EÚ a USA musia stáť bok po boku a pomáhať Ukrajine

BRUSEL - Krízová situácia na Ukrajine bola hlavnou témou dnešných diskusií amerického viceprezidenta Joea Bidena s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V programe Bidenovej bruselskej návštevy boli oficiálne stretnutia s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou, predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.
     

Tusk po stretnutí s Bidenom uviedol, že EÚ je aj naďalej pevne odhodlaná podporovať Ukrajinu v jej snahe o reformy a transformáciu na modernú, prosperujúcu a demokratickú krajinu.
     

"Situácia na Ukrajine sa zhoršuje každým dňom. Ako blízki priatelia a partneri, EÚ a USA musia aj naďalej stáť bok po boku, koordinovať svoje úsilie a podľa potreby vyvíjať tlak na Rusko," povedal Tusk v rámci spoločnej tlačovej konferencie s Bidenom.
     

Viceprezident USA potvrdil Tuskove slová o potrebe spoločného európsko-amerického spojenectva. Súčasne obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že je prekážkou pre mier, lebo dovoľuje vysielať ruské jednotky na pomoc proruským separatistom na východnej Ukrajine.
     

"Toto je moment, keď Spojené štáty a Európa musia konať spoločne a rozhodne. Nemôžeme dovoliť Rusku, aby prekresľovalo mapu Európy, pretože to je presne to, čo Rusko robí," upozornil Biden. A dodal, že v tejto chvíli EÚ aj USA musia stáť za Ukrajinou, ktorá potrebuje finančnú pomoc a podporu pre sľúbené reformy.
     

Podľa Bidena Ukrajina sa pokúša dosiahnuť pokrok v oblasti reforiem aj napriek tomu, že stojí tvárou v tvár vojenským útokom na východe.
     

Americký viceprezident sa vôbec nezmienil o možných amerických dodávkach zbraní pre Ukrajinu. Viaceré členské krajiny EÚ sa obávajú, že by takýto krok viedol k ešte väčšej eskalácii súčasného konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies