Turecko sa rozhodlo, že ofenzívu v Sýrii zatiaľ neobnoví

NETKY.SK • 23 Október 2019, 11:17 • 2 min
Turecko sa rozhodlo, že ofenzívu v Sýrii zatiaľ neobnoví

ISTANBUL - Turecko v stredu vyhlásilo, že "nie je potrebné" obnoviť ofenzívu tureckej armády na severovýchode Sýrie. Spojené štáty totiž Ankaru informovali o "dokončení" odsunu kurdských bojovníkov z pohraničných oblastí, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"V tejto fáze nie je potrebné vykonať novú operáciu," uvádza sa vo vyhlásení tureckého ministerstva obrany, ktoré bolo zverejnené krátko po polnoci, po vypršaní 120-hodinového ultimáta na stiahnutie sa kurdských ozbrojencov z tzv. bezpečnostnej zóny na severe Sýrie.

 

Ultimátum vypršalo v utorok večer o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ).

 

Sýrski Kurdi už niekoľko hodín predtým oznámili, že sa z oblastí v blízkosti tureckých hraníc úplne stiahli. Urobili tak v súlade s dohodou o prímerí s Tureckom, aby sa vyhli obnoveniu tureckej ofenzívy.

Na severe Sýrie platí už od štvrtka prímerie, na ktorom sa dohodli Turecko a Spojené štáty. Ankara zároveň z prímerím prisľúbila, že ak sa kurdskí bojovníci z oblasti stiahnu v priebehu požadovaných piatich dní (120 hodín), turecká operácia v Sýrii bude ukončená.

 

Turecko spustilo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti Kurdom 9. októbra po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americké jednotky, ktoré dovtedy Kurdov podporovali.

 

Spojené štáty však popierajú tvrdenia kritikov, že tak zradili svojich kurdských spojencov, ktorí zohrali kľúčovú úlohu v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies