Smer-SD zahlasuje za odvolanie Matoviča. Na koberček chcú pozvať belgického veľvyslanca kvôli zabitému Chovancovi

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 17:39 • 2 min
Smer-SD zahlasuje za odvolanie Matoviča. Na koberček chcú pozvať belgického veľvyslanca kvôli zabitému Chovancovi

BRATISLAVA – Všetkých 26 poslancov Národnej rady SR (NR SR) za opozičnú stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) bude na dnešnej mimoriadnej schôdzi hlasovať za odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií.

slovakia

left justify in out

Médiám to potvrdil líder strany Robert Fico. Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií totiž považuje za správny, preto ho v strane podporia.

 

Matovič nezvláda svoj rezort
Mimoriadna schôdza sa bude konať dnes v podvečerných hodinách
. Jej zvolanie iniciovali nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD).

 

Návrh odovzdali do podateľne parlamentu v pondelok (28. júna). Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.
 

Prečítajte si tiež: Poslanci dnes budú hlasovať za odvolanie Matoviča z postu ministra financií

 

Prípad zabitého Slováka v Bruseli

Na tlačovej besede sa predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer-SD) vyjadril, že plánuje iniciovať, aby v čom najkratšom čase prišiel na rokovanie výboru veľvyslanec Belgického kráľovstva na Slovensku so sídlom vo Viedni.

 

Plánuje sa ho pýtať otázky týkajúce sa ďalšieho postupu v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku.

Fico Kéryho iniciatívu víta. „Zahraničný výbor sa k tejto téme musí vrátiť a musíme pripomenúť túto tragickú smrť Slováka v Belgicku tak slovenskej, ako aj európskej verejnosti," doplnil Fico na tlačovej besede.

 


Druhý najvyššie postavený funkcionár federálnej polície v Belgicku André Desenfants dostal v pondelok (28. júna) disciplinárny trest za zlyhanie v prípade Chovancovej smrti. Podľa informácií spravodajského portálu Belgische Rundfunk bude mať dva mesiace znížený plat o desať percent, čiže o 1500 eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európski poslanci riešia smrť Slováka na belgickom letisku

 

Chovanca na letisku udusili
Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo.

 

Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. Spravodajský portál Sme.sk priniesol vlani v auguste informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad ležiacim Chovancom hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies