Lavínová hrozba v najvyšších polohách hôr stúpla na druhý stupeň z piatich

NETKY.SK • 5 Január 2023, 11:30 • 2 min
Lavínová hrozba v najvyšších polohách hôr stúpla na druhý stupeň z piatich

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Lavínové nebezpečenstvo v polohách nad 1500 metrov vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách stúplo vo štvrtok na druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je dopoludnia prvý stupeň lavínovej hrozby, popoludní bude v polohách nad 1300 metrov platiť druhý stupeň. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Lavínové nebezpečenstvo bude koncentrované na východné a juhovýchodné svahy, kde sa vplyvom severozápadného vetra budú tvoriť snehové vankúše a dosky. Napadnúť má od desať do 15 centimetrov nového snehu, hlavne vo vysokých polohách. V nižších polohách bude spočiatku pršať," priblížil Krajčí. Nebezpečné budú podľa Krajčího hlavne lokality, kde sa nachádza tvrdý až zľadovatený starý sneh. Vzhľadom na množstvo predpokladaného nového snehu horskí záchranári očakávajú iba malé lavíny, a to na strmých svahoch nad 35 stupňov a pri veľkom dodatočnom zaťažení. V skalných stenách sa môžu objaviť splazy alebo malé lavíny z nového snehu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies