Rusko predvolalo nemeckého veľvyslanca a vyjadrilo mu dôrazný protest v prípade Navaľného

NETKY.SK • 10 September 2020, 14:04 • 2 min
Rusko predvolalo nemeckého veľvyslanca a vyjadrilo mu dôrazný protest v prípade Navaľného

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničia vyjadrilo dôrazný protest nemeckému veľvyslancovi v Moskve Geze Andreasovi von Gaire v súvislosti s neopodstatnenými obvineniami a ultimátami o situácii s Alexejom Navaľným. Veľvyslanec bol predvolaný na ministerstvo, zostal tam takmer dve hodiny.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí tiež obnovilo požiadavku okamžitého poskytnutia podrobnej reakcie nemeckej strany na oficiálnu žiadosť ruskej generálnej prokuratúry so všetkými lekárskymi údajmi: biomateriálmi, výsledkami vyšetrení a testovanými vzorkami.

 

„Veľvyslancovi bolo povedané, že nepredloženie vyššie uvedených materiálov sa bude považovať za odmietnutie nemeckej spolkovej vlády zistiť pravdu v rámci objektívneho vyšetrovania a jeho predchádzajúce a ďalšie kroky v súvislosti s A. Navaľným budú považované ako hrubá nepriateľská provokácia proti Rusku, plná následkov pre rusko-nemecké vzťahy, ako aj vážna komplikácia medzinárodnej situácie,“ hovorí správa.

 

„Všetka zodpovednosť za dôsledky takejto politiky pripadne spolkovej vláde Nemecka a jej spojencom v NATO a Európskej únii,“ doplnili na diplomatickom oddelení.

 

Navaľnyj bol hospitalizovaný v Omsku 20. augusta po tom, ako mu prišlo zle v lietadle. Po vyšetrení pacienta, omskí lekári označili hlavnú diagnózu – metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudkú zmenu hladiny cukru v krvi. Čo ho spôsobilo, zatiaľ nie je jasné, ale v Navalného krvi a moči sa nenašli žiadne jedy.

 

Neskôr Navaľného transportovali lietadlom do Nemecka. Nemecká vláda minulý týždeň s odvolaním sa na vojenských lekárov uviedla, že pacient bol údajne otrávený látkou zo skupiny chemických bojových látok Novichok. Kremeľ poznamenal, že Berlín neinformoval Moskvu o svojich zisteniach a ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že Rusko stále čaká na odpoveď na oficiálne vyšetrovanie tejto situácie.

 

Ešte v deň Navaľného hospitalizácie začala prokuratúra a polícia vyšetrovanie. Ako poznamenal tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov, Rusko má záujem a chce situáciu vyjasniť, vyžaduje si to však informácie od Nemecka. Podľa Peskova, vyšetrovacie kroky týkajúce sa situácie s Navaľným de facto prebiehajú a ak sa potvrdí prítomnosť jedovatej látky, vyšetrovanie bude otvorené a de iure.

 

7. septembra Berlínska klinika Charite informovala, že Navaľného sa stav zlepšil, bol vyvedený z kómy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona