Turecká opozícia začala 400-kilometrový protestný pochod

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 14:10 • 2 min
Turecká opozícia začala 400-kilometrový protestný pochod

ISTANBUL - Najväčšia turecká opozičná strana začala 400-kilometrový pochod z hlavného mesta Ankara do Istanbulu na protest proti uväzneniu jedného z jej zákonodarcov. Poslanca Enisa Berberogla v stredu odsúdili na 25 rokov väzenia za odhalenie štátneho tajomstva .

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kemal Kiličdaroglu, predseda stredoľavej Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorá pochod organizuje, dnes pred tisíckami stúpencov hovoril o potrebe brániť nezávislosť súdnictva a výkonu spravodlivosti v krajine.

 

Enisa Berberogla odsúdili za údajné prezradenie utajených informácií na špionážne účely. Tento poslanec CHP mal v roku 2015 poskytnúť tureckým novinám Cumhuriyet informácie dokazujúce údajnú prepravu zbraní islamistom v Sýrii vozidlami tureckého štátu.

 

Berberoglu patril k viac ako 130 poslancom tureckého parlamentu, ktorých imunitu zrušili po vlaňajšom pokuse o štátny prevrat v krajine. Ide o niekdajšieho žurnalistu, ktorý stál v období rokov 2009-2014 na čele redakcie renomovaného periodika Hürriyet.

 

Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdenie Berberogla ostro odsúdili. Predstaviteľ RSF Christian Mihr vyzval na neodkladné zrušenie škandalózneho verdiktu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies