Londýnska Chelsea má vážny problém, britská vláda jej zakázala obchodovať

NETKY.SK • 11 Marec 2022, 14:07 • 2 min
Londýnska Chelsea má vážny problém, britská vláda jej zakázala obchodovať

LONDÝN – Ruská invázia na Ukrajine zasahuje do športovej sféry v čoraz väčšom rozsahu. Po tom, čo britská vláda zmrazila majetok Romana Abramoviča, ktorý je majiteľom londýnskej Chelsea, prišiel úradujúci šampión Ligy majstrov o možnosť predávať a nakupovať hráčov, dokonca nemôže ani predávať vstupenky.

slovakia

left justify in out

Britská vláda tento týždeň uvalila sankcie na sedem ruských oligarchov, medzi ktorými bol aj Abramovič. Ten sa síce snažil Chelsea predať a získané prostriedky chcel darovať charitatívnemu fondu, určenému pre ľudí, postihnutých vojnou, napokon ale transakciu uskutočniť nemôže, pretože jeho majetok v hodnote 9 miliárd libier bol kompletne zmrazený. Hoci Abramovič vojnu odsúdil, s Vladimírom Putinom ho dlhé roky spájalo silné priateľstvo, navyše je väčšinovým vlastníkom oceliarní, ktoré údajne dodávali zbrane aj ruskej armáde.

 

 

Chelsea sa tak ocitla v obrovských problémoch. Klub v minulom roku zaznamenal stratu 145,6 milióna libier a uviedol, že je závislý na finančnej podpore spoločnosti Fordstam Limited, prostredníctvom ktorej ho ruský podnikateľ kontroloval. Podľa nariadenia britskej vlády nemôže Chelsea obnovovať zmluvy s hráčmi, kupovať ich a ani predávať. Zakázaný je aj predaj suvenírov a vstupeniek na ďalšie zápasy. Na štadióne Stamford Bridge kvôli tomu uzavreli fanshop. Čo sa týka domácich zápasov, tie môžu do konca sezóny navštevovať len držitelia permanentiek.

 

 

Sponzorskú zmluvu s klubom navyše pozastavil mobilný operátor Three. „Vo svetle nedávno oznámených vládnych sankcií sme požiadali futbalový klub Chelsea, aby dočasne pozastavil našu sponzorskú zmluvu vrátane odstránenia našej značky z dresov a okolia štadióna až do odvolania,“ uviedla firma v tlačovej správe.

 

Klub takisto musí výrazne znížiť ostatné náklady. Na cestovanie môže vynaložiť iba 20 tisíc libier, náklady na organizáciu domácich zápasov sú obmedzené na 500 tisíc libier. Hráčov a iných zamestnancov by sa sankcie zatiaľ dotknúť nemali, pretože Chelsea im aj naďalej môže vyplácať mzdy, ktoré mesačne predstavujú čiastku 28 miliónov libier.

 

img

 

Šampión milionárskej súťaže môže aj naďalej hrať zápasy, vysielané v televízii. Abramovič kúpil Chelsea v roku 2003 a z priemerného tímu vybudoval vďaka ohromným finančným injekciám jeden z najlepších klubov na svete, ktorý získal päť domácich titulov a dva triumfy v Lige majstrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies