Irán je ochotný vrátiť sa k jadrovej dohode o obohacovaní uránu. Majú však jednu podmienku

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 16:02 • 2 min
Irán je ochotný vrátiť sa k jadrovej dohode o obohacovaní uránu. Majú však jednu podmienku

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina je pripravená urobiť kroky na splnenie opatrení jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015, hneď ako USA zrušia ekonomické sankcie voči Iránu.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Rúhaní po rokovaní s írskym ministrom zahraničných vecí Simonom Coveneyom Rúhání. „Irán je pripravený okamžite urobiť opatrenia na základe jadrovej dohody a splniť svoje záväzky, hneď ako USA zrušia nelegálne sankcie a vzdajú sa politiky hrozieb a nátlaku," povedal iránsky prezident. 

Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 rozhodol o jednostrannom odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom, v rámci ktorej Teherán súhlasil s obmedzením obohacovania uránu výmenou na zrušenie ekonomických sankcií.

 

Prečítajte si tiež: Dohoda je na svete! Irán súhlasí s kontrolou svojho jadrového programu

 

Keď potom USA opätovne uplatnili sankcie a pridali ďalšie, Irán postupne a verejne zrušil limity svojho jadrového programu.

Írsko vykonáva rolu facilitátora v uplatňovaní jadrovej dohody. Coveney uviedol, že rozhodnutie bývalého amerického prezidenta o odstúpení od dohody bolo chybou a poznamenal, že nová americká administratíva je odhodlaná sa k dohode vrátiť.

V decembri iránsky parlament schválil zákon o pozastavení inšpekcií OSN v jadrových zariadeniach krajiny, ak európski signatári jadrovej dohody neposkytnú Iránu pomoc zmierňujúcu sankcie v oblasti ropného a bankového sektora.

 

Mohlo by vás zaujímať: Posilniť medzinárodnú bezpečnosť by mohla napomôcť normalizácia vzťahov Európy, USA a Iránom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies