Bombardér Tu-22M3 bol presunutý na Krym v reakcii na americký systém protiraketovej obrany v Rumunsku

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 09:14 • 2 min
Bombardér Tu-22M3 bol presunutý na Krym v reakcii na americký systém protiraketovej obrany v Rumunsku

Viktor Bondarev, vedúci výboru Federálnej rady pre obranu a bezpečnosť a bývalý veliteľ ruských vzdušných síl, komentoval nasadenie bombardérov Tu-22M3 na dlhé vzdialenosti na Kryme.

slovakia

left justify in out

Bondarev poznamenal, že nasadenie systémov protiraketovej obrany v Rumunsku bolo vážnou výzvou, v reakcii na ktorú sa ministerstvo obrany rozhodlo rozmiestniť na krymskej leteckej základni v Gvardeyskom letky bombardérov s dlhým doletom, raketových nosičov Tu-22M3.

 

"Tento krok radikálne zmenil rovnováhu moci v regióne," povedal Bondarev novinárom. Senátor zdôraznil, že bombardéry nasadené na Kryme budú v priebehu niekoľkých rokov modernizované, čo umožní porážku systémov protivzdušnej obrany a raketovej obrany „kdekoľvek v Európe“. Okrem bombardérov leteckú flotilu zastupujú stíhačky MiG-29 a Su-27, dodal.

 

Bondarev povedal, že na Kryme je teraz založené silné zoskupenie vojsk, ktoré sa neustále posilňuje. Na polostrove boli nasadené protilietadlové raketové systémy S-300 a S-400, Buk-M2, Pantsyr-S1,OTRK Iskander v dvoch modifikáciách. "Systémy protiraketovej a protivzdušnej obrany sú schopné bezpečne kryť letecké útoky. Tiež tu sú pobrežné raketové systémy Ball a Bastion vybavené ultra-modernými hypersonickými raketami, ponorky Novosibirsk a Rostov na Done," dodal. Rozvojom vojenského potenciálu regiónu sa kladie dôraz na výstavbu pobrežnej obrany.

 

Bondarev tiež vylúčil zadržiavanie ruských lodí nepriateľom, pretože raketové systémy Iskander, ktoré sú nasadené na Kryme, kompletne riadia pobrežie Čierneho mora po celej jeho dĺžke, vrátane Bosporu. "Ak by nebolo rýchleho návratu Krymu a Sevastopolu do Ruska, územia by sa dostali pod protektorát USA. Američania by tam bleskovo nasadili svoje bojové komplexy. V prípade vojny by tak bolo možné bez ťažkostí zriadiť prekážky pre naše lode, napríklad zamínovať dno Bosporu. A ruské lode by nemohli ísť na bojové misie. Dnes je to vylúčené," vyhlásil bývalý veliteľ ruských vzdušných síl.

 

V máji 2016, v rumunskej obci Deveselu, bola spustená americká pozemná stacionárna časť komplexu Aegis Ashore, prispôsobená na spustenie nielen protiraketových strel, ale aj rakiet s dlhým doletom.

 

Moskva považuje eskaláciu americkej vojenskej prítomnosti na ruských hraniciach za hrozbu a jasný prvok destabilizácie vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies