Tajani sa ospravedlnil za pozitívne výroky na stranu fašistického diktátora Mussoliniho

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 21:31 • 2 min
Tajani sa ospravedlnil za pozitívne výroky na stranu fašistického diktátora Mussoliniho

RÍM - Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani počas dnešného dňa vydal prehlásenie, v ktorom sa ospravedlnil za to, že režim talianskeho diktátora Benita Mussoliniho pozostával aj z niekoľkých dobrých vecí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Ako zarytý antifašista sa ospravedlňujem všetkým, ktorých sa mohlo dotknúť to, čo som povedal," uviedol Tajani a dodal, že v žiadnom prípade nemal v úmysle ospravedlniť alebo bagatelizovať nedemokratický a totalitárny režim.

 

"Stále zdôrazňujem, že Mussolini a fašizmus boli bez rozdielu najtemnejšou kapitolou v histórii minulého storočia. Európa bola vybudovaná na porážke fašizmu a je najsilnejšou obrannou stenou voči akejkoľvek forme totalitarizmu," povedal Tajani.

 

"Predtým, než zvyšku sveta vyhlásil vojnu a nasledoval Hitlera; predtým, než zaviedol rasové zákony; pred tragickou aférou (Giacoma) Matteottiho - pred týmto všetkým urobil zopár pozitívnych vecí na vybudovanie infraštruktúry v našej krajine," povedal v stredu Tajani.

 

img

 

Šéf demokratov a socialistov v EP (S&D) Udo Bullmann reagoval na Tajaniho prostredníctvom svojho účtu na Twitteri ako za niečo "neuveriteľné". 

 

 

Benito Mussolini vládol v Taliansku pred a počas 2. svetovej vojny v rokoch 1922 až 1943. Bol spojenec a sympatizant Adolfa Hitlera. Do druhej svetovej vojny vstúpil po boku Nemecka v roku 1940. Spoločne napadli Francúzsko a Taliansko vypovedalo vojnu Angicku. V roku 1941 napadol Grécko, no neuspel tam a Hitler ho musel prísť zachraňovať. Po neúspechu v Grécku sa to na predstaviteľa fašistického diktátu v Taliansku začalo už len kopiť. Postupne ho začali opušťať aj najbližší spolupracovníci. Viktor Emanuel III., právoplatný taliansky kráľ začal konať a dal Mussoliniho zatknúť a poslal do horského hotela Campo Imperatore v pohorí Gran Sasso v strednom Taliansku (Abruzzo), kde už nemal žiadny vplyv a svoju politiku nemohol aplikovať.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies