Trumpov zámer obnoviť význam uhoľného baníctva je chiméra

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 10:00 • 2 min
Trumpov zámer obnoviť význam uhoľného baníctva je chiméra

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump opúšťa Parížsku klimatickú dohodu, lebo chce zachrániť aj domáci uhoľný priemysel. Jeho plány by však mali z viacerých dôvodov skončiť neúspechom.

slovakia

left justify in out

Vo vidieckych oblastiach štátu Západná Virgínia získal Trump v prezidentských voľbách 68 percent odovzdaných hlasov, jeho súperka Hillary Clintonová len 26 percent.

 

Prezident tvrdí, že vypovedaním dohody zachráni pre Američanov milióny pracovných miest. Súčasne usporí miliardy dolárov, ktoré by mal Washington poskytnúť rozvojovým krajinách na ochranu životného prostredia.

 

Trump v marci na stretnutí s baníkmi povedal: "Znovu sa vrátite do práce." Pred ich očami podpísal nariadenie, ktoré umožní výrazne zvýšiť ťažiť uhlie.

 

Americká televízna stanica CNN v relácii o peniazoch Money uviedla, že milióny pracovných miest v banskom priemysle nevzniknú. Od Trumpovho vstupu do Bieleho domu ich zatiaľ pribudlo len 1300.

 

Dlhodobý trend poklesu uhoľného baníctva sa však nedá zastaviť. Obnovenie jeho významu v Spojených štátoch znižuje úspech ťažby takzvaného bridlicového zemného plynu. Technológiou frakingu sa dostala krajina k jeho nesmiernym zdrojom. Do jej vypracovania sa totiž zásoby plynu nachádzali pred silnými vrstvami tvrdej bridlice. Cena nosičov energie sa od roku 2008 znížila o 66 percent. V USA sa za deväť rokov postavilo množstvo elektrární, ktoré ho spaľujú.

 

Úrad energetickej štatistiky, ktorý podlieha federálnemu ministerstvu energetiky, uverejnil prognózu, podľa ktorej už v roku 2018 plynové elektrárne vyrobia viac elektrickej energie ako uhoľné. Spaľovanie plynu je z ekonomického a aj ekologického hľadiska výhodnejšie.

 

Význam uhoľného priemyslu znižuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov. Podiel elektriny v nich dosiahne v nasledujúcom roku na jej celkovej ročnej spotrebe 15 percent. A bude ďalej rásť. Výkonnosť používanej techniky sústavne rastie a jej cena súčasne rýchlo klesá. Daňové zvýhodnenie obnoviteľných energetických kapacít sa tiež znižuje.

 

Trump bude podporovať aj rast ťažby ropy. V Spojených štátoch sa majú položiť viaceré ropovody a plynovody. Je isté, že celý komplex opatrení bude v nasledujúcich rokoch viesť k zníženiu cien energie. V ropných a plynárenských spoločnostiach vzniknú nové pracovné miesta, ale návrat uhoľného priemyslu do jeho postavenia v americkej ekonomike nie je mysliteľný, sú chimérou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies