Hurikán Dorian už opustil štát Severná Karolína, niekde zanechal spúšť

NETKY.SK • 7 September 2019, 08:54 • 2 min
Hurikán Dorian už opustil štát Severná Karolína, niekde zanechal spúšť

WASHINGTON - Hurikán Dorian opustil americký štát Severná Karolína, kde v piatok vyčíňal - niektoré oblasti pobrežia trápil hustý lejak a spôsobil tam záplavy.

slovakia

left justify in out

Búrka, ktorá zasiahla Severnú Karolínu ako hurikán prvej kategórie, má podľa predpovedí smerovať v noci na sobotu na severovýchod, ďalej nad Atlantický oceán. Prejde okolo juhovýchodu Nového Anglicka a večer zasiahne časti provincie Nové Škótsko v Kanade, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Búrka napáchala spúšť na ostrove Ocracoke pri pobreží Severnej Karolíny a uväznila tam približne 800 ľudí, ktorých domy zaplnila voda.

 

"Hurikán Dorian nakoniec opustil Severnú Karolínu," uviedol na tlačovej konferencii guvernér štátu Roy Cooper. "Hurikán zanechal spúšť, keď vyčíňal na ostrove Ocracoke a zaplavil ho," dodal guvernér.

 

Podľa jeho slov na ostrove nie je elektrina a mnoho domov je stále pod vodou, avšak v Severnej Karolíne neboli hlásené žiadne úmrtia ani vážne zranenia, ktoré by spôsobil Dorian.

 

Hoci Dorian pred príchodom do Severnej Karolíny zoslabol, aj tak tam udrel veľkou silou. Video zverejnené miestnou stanicou Národnej meteorologickej služby (NWS) zachytáva na ostrove Ocracoke rýchly prudký vietor a záplavovú vodu.

 

Hladina mora na Myse Hatteras dosiahla druhú najväčšiu výšku, aká bola kedy zaznamenaná, a to 1,62 metra nad normálom.

 

Výpadok elektriny postihol v Severnej Karolíne celkovo 135.000 odberných miest.

 

Dorian zasiahol Severnú Karolínu po tom, čo prešiel popri štátoch Florida, Georgia a Južná Karolína. Predtým, začiatkom týždňa, ničil sever Bahám.

 

Na Bahamách pokračujú záchranné operácie. Plavebné trasy a letiská sú poškodené, preto je zásobovanie ostrovov veľkým problémom.

 

Bahamský minister zdravotníctva oznámil, že hurikán si vyžiadal 23 ľudských životov, ale konečný počet bude určite oveľa vyšší.

 

Európska únia prisľúbila Bahamám prvú núdzovú pomoc vo výške 500.000 eur - poskytne prístrešia, vodu, hygienické potreby a potraviny.

 

EÚ už poskytuje mapy oblasti, vytvorené vďaka satelitnému systému Copernicus, a takisto vyslala na miesto experta na humanitárnu pomoc, uviedla v Bruseli hovorkyňa Európskej komisie (EK) Natasha Bertraudová.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies