Vláda ešte neplánuje zaviesť opatrenia v rámci celého Slovenska

NETKY.SK • 13 Júl 2020, 19:53 • 2 min
Vláda ešte neplánuje zaviesť opatrenia v rámci celého Slovenska

BRATISLAVA - Celoplošné opatrenia sa zatiaľ zavádzať nebudú. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Británia pribúda k menej rizikovým krajinám 
Hlavný hygienik Ján Mikas informoval, že konzílium odborníkov sa rozhodlo zaradiť medzi menej rizikové krajiny aj Veľkú Britániu. Opatrenie má nadobudnúť účinnosť v pondelok. Zo zoznamu zatiaľ nevypadáva žiadna krajina, zostáva v ňom Chorvátsko aj Česká republika. Apeluje však na ľudí, aby boli v dovolenkových destináciách stále obozretní.

 

img

 

Problémom sú navrátilci 
Vedúca odboru epidemiológie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová informovala, že od 1. júna do 8. júla robili hygienici analýzu pozitívnych prípadov. Z 363 potvrdených infikovaných bolo viac ako 50 % navrátilcov zo zahraničia. Vznikli aj regionálne aj nad-regionálne epidémie. Veľkú nad-regionálnu epidémiu zaznamenali hygienici v okrese Humenné, kde prišlo k výskytu ochorenia po kontakte s pozitívnymi občanmi z Česka. Išlo o 16 prípadov v štyroch krajoch.

 

img

 

Zatiaľ "len" regionálne prípady 
"Zaznamenali sme viacero menších regionálnych epidémií, najväčšie boli na Kysuciach a Orave, kde sme zaznamenali štyri regionálne epidémie s maximálnym počtom 45 osôb," uviedla Avdičová. Ako dodala, regionálne epidémie nemali celoplošný dopad, zostali lokalizované len v regiónoch, kde sa vyskytli. Regionálne epidémie zaznamenali aj v okresoch Prešov a Sabinov, v Banskobystrickom kraji v okresoch Revúca a Rimavská Sobota.

 

Z Českej republiky prišlo najviac
Ako doplnil premiér, viac ako polovica prípadov bola priamo donesená zo zahraničia. Krajina, z ktorej prišlo najviac pozitívne testovaných, bola Česká republika, ide o 48 prípadov. Druhá bola Ukrajina so 40 prípadmi. Tretia bola Veľká Británia, potom Srbsko a Macedónsko. "Napríklad jeden človek, ktorý ako zamestnanec bol v Českej republike, prišiel na Slovensko a následne nakazil ďalších 45 ľudí," povedal Matovič.

 

img

 

Uhradené z poistenia
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pripomenul, že rezort chce ochrániť klientov v domovoch sociálnej starostlivosti. Zamestnanci týchto zariadení, ktorí boli v zahraničí a majú pocit, že sa mohli nakaziť, sa môžu dať otestovať. Prostredníctvom aplikácie COVID-pass cez korona.gov.sk si budú môcť objednať test, ktorý im bude uhradený z verejného zdravotného poistenia.

 

img

 

Aj priamo v zdravotníctve 

Rezort chce tiež umožniť testovanie pacientov v nemocniciach. V nich sa môže otestovať aj priamo zdravotnícky personál, ktorý bude mať podozrenie, že môže byť nakazený. Testy v nemocniciach sa budú podľa šéfa rezortu zdravotníctva preplácať zo zdrojov Európskej únie.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies