Aký má priebeh pandémia koronavírusu vo svete?

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 13:26 • 2 min
Aký má priebeh pandémia koronavírusu vo svete?

ČR: Koronavírusová pandémia slabne, nakazených je najmenej za týždeň počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o pokles po predošlých štyroch dňoch nárastu

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Česko

V Česku je 5732 ľudí s dokázaným ochorením COVID-19. V piatok tu pribudlo 163 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je najmenší nárast v tomto týždni, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo v Česku v súvislosti s COVID-19 zomrelo už 123 ľudí, mnohí z nich však mali aj iné choroby. Uzdravilo sa 346 ľudí.

 

img

 

Koronavírusové ochorenie bolo v Česku zaznamenané prvýkrát 1. marca. Na konci toho istého mesiaca prekročil počet ľudí s preukázanými príznakmi číslo 3300. Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) zverejnil minulý týždeň odhad, podľa ktorého bude v polovici apríla v Česku približne 8000 potvrdených prípadov nákazy a na konci mesiaca 14.200 prípadov nákazy.

Najviac prípadov - 1379 - je aktuálne v Prahe, čo predstavuje štvrtinu všetkých infikovaných osôb v krajine. V ostravskom Alzheimercentre bolo v piatok hlásených 40 nakazených klientov a 17 zamestnancov. Centrum požiadalo kraj o personálnu pomoc a ochranné pomôcky.

 

Súčasné striktné obmedzenia pre občanov sa budú postupne rušiť a obchody otvárať. Zhruba do konca mesiaca sa má naplno rozbehnúť tzv. inteligentná karanténa - metóda, keď sa sleduje pohyb nakazených osôb a zisťujú sa ich kontakty.

Prvotné plošné opatrenia boli podľa odborníkov v Česku úspešné, šírenie vírusu sa zastavilo.

Štatistiky ukazujú, že väčšina obetí v Česku bola staršia ako 60 rokov. Medzi potvrdenými infikovanými je podľa piatkových údajov 291 detí vo veku do 14 rokov, pričom najväčšiu skupinu nakazených tvoria ľudia vo veku 45-54 rokov.

 

Nemecko

Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 4133 na celkových 117.658. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 171 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 2544. V prípade počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o pokles po predošlých štyroch dňoch nárastu, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), zverejnených v sobotu ráno. V piatok pribudlo v krajine 5323 infikovanýchNemecko, podobne ako mnohé iné krajiny, pristúpilo k bezprecedentným opatreniam v úsilí zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Vláda na budúci týždeň v stredu rozhodne, či zmierni zavedené reštrikcie alebo nie.

 

Maďarsko

Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších osem starších ľudí. Obetí v krajine je už 85, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu. Nemocnice po zotavení opustilo 115 pacientov. V povinnej domácej karanténe nariadenej úradmi je 17.490 osôb. Akreditované laboratóriá otestovali dosiaľ 31.961 vzoriek

 

V budapeštianskom domove dôchodcov na Peštianskej ceste, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším zariadením svojho druhu v hlavnom meste, stúpol počet potvrdených infikovaných na 198. Chorobe tam podľahlo už osem seniorov.

V tejto súvislosti vládny blok Fidesz-KDNP tvrdí, že za katastrofálnu situáciu nesie svojou nečinnosťou zodpovednosť magistrát hlavného mesta pod vedením opozičného starostu Gergelya Karácsonya. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová domov v piatok osobne navštívila a nariadila epidemiologickú kontrolu vo všetkých domovoch dôchodcov v krajine.

 

img

 

Karácsony však v piatok večer na Facebooku zverejnil dokumenty, podľa ktorých vedenie jedného z domovov dôchodcov už dávnejšie žiadalo, aby z nemocníc posielali späť do domovov pacientov len s negatívnym testom na koronavírus.

Príslušný vládny úrad s pôsobnosťou pre hlavné mesto v liste ale uviedol, že nie je dôvod testovať pacientov, keď ich posielajú z jednej inštitúcie do druhej. Na základe tohto dokumentu nemocnice odmietli preverovať stav seniorov vracaných do sociálnych zariadení. V domovoch seniorov prevádzkovaných samosprávami budapeštianskych obvodov tak magistrát začal z vlastných zdrojov s testovaním zamestnancov a obyvateľov domovov dôchodcov. "Výsledky sme následne zverejnili," dodal starosta.

 

Rusko

Počet nakazených novým koronavírusom sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 1667 a dosiahol tak 13.584. V rovnakom čase zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 v krajine ďalších 12 pacientov, čím sa tamojší počet úmrtí zvýšil na 106. Oznámilo to v sobotu ruské protikoronavírusové krízové centrum. Chorobu spôsobovanú novým koronavírusom podľa centra aktuálne evidujú v 82 z 85 administratívnych regiónoch Ruskej federácie. Z nemocníc v krajine za uplynulý deň prepustili 250 pacientov, počet vyliečených tak dosiahol 1045, vyplýva z údajov centra. 

 

img

 

Španielsko

Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 510 nových úmrtí na nový koronavírus. Predstavuje to pokles v porovnaní so 605 prípadmi hlásenými v piatok a najnižší počet od 24. marca, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 doposiaľ v Španielsku podľahlo 16.353 ľudí. Vírusom sa infikovalo celkovo 161.852 ľudí, z ktorých sa takmer 60.000 vyliečiloŠpanielsky parlament rozhodol vo štvrtok o predĺžení stavu núdze do 26. apríla. Premiér Pedro Sánchez však povedal, že je "presvedčený", že do 15 dní bude musieť požiadať o ďalšie predĺženie, ktoré by trvalo až do 10. mája.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies