Problémy s exportom z Ukrajiny zasahujú už aj cukor a hydinu

NETKY.SK • 6 December 2023, 11:30 • 2 min
Problémy s exportom z Ukrajiny zasahujú už aj cukor a hydinu

KYJEV - Z Európskeho parlamentu sa ozývajú obavy z prudkého nárastu ukrajinského exportu do EÚ a jeho vplyvu na ceny potravín. Európska komisia uisťuje, že situácia je pod kontrolou, hoci obsahuje isté „riziká“. Zároveň ju znepokojuje vnútroštátny zákaz dovozu obilia z Ukrajiny, ktorý naďalej platí aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s prudkým nárastom ukrajinského vývozu do EÚ Európska komisia trvá na tom, že obchod prebieha v poriadku, hoci pripúšťa, že existuje „určité riziko“, že dovoz zníži ceny a ohrozí lokálnu produkciu hydiny, vajec a cukru. „Nevnímame, že by dochádzalo k výrazne nepriaznivému vývoju na európskom poľnohospodárskom trhu,“ uviedol Pierre Bascou z generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo (DG AGRI) poslancom Európskeho parlamentu.

 

Tí totiž na minulotýždňovom zasadaní poľnohospodárskeho výboru vyjadrili obavy z nárastu ukrajinského dovozu. Bascou však pripustil, že exekutíva EÚ identifikovala „istú zraniteľnosť a riziko“ v sektoroch, ako je hydina, vajcia a cukor. „Túto oblasť veľmi pozorne sledujeme,“ uviedol. EÚ dočasne zrušila obmedzenia na dovoz z Ukrajiny v júni 2022 po ruskej invázii, ktorá viedla k prílevu ukrajinského tovaru na európsky trh. Tento vývoj ovplyvnil ceny najmä u susedov Ukrajiny – konkrétne v Maďarsku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku.

 

Susedia Ukrajiny v otázke obilia neustupujú

Európska komisiam potvrdila, že ju naďalej znepokojujú vnútroštátne zákazy dovozu obilia z Ukrajiny, ktoré v septembri jednostranne zaviedlo Slovensko, Maďarsko a Poľsko. Slovenská vláda minulý týždeň predĺžila zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny na neurčito a rozšírila ich zoznam o med, cukor, slad či sójové bôby. Doteraz sa vzťahoval len na pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená.

 

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis sa v piatok (1. decembra) stretol s podpredsedom vlády Petrom Kmecom, aby prediskutovali spôsoby „deeskalácie situácie“, povedal hovorca Komisie pre portál EURACTIV. Dombrovskis a Kmec hovorili o vylepšení takzvaných „ciest solidarity“ – alternatívnych pozemných trás, ktoré EÚ zriadila pre Kyjev na vývoz obilia a olejnín. Únia sa na nich dohodla po tom, čo Rusko odstúpilo od Čiernomorskej obilnej dohody sprostredkovanej OSN, ktorá umožňovala bezpečný prejazd nákladných lodí aj v čase vojny.

Ceny ovplyvnili aj ďalšie faktory

Hoci väčšinu dovozu tvoria obilniny a olejniny – Ukrajina je jedným z najväčších vývozcov obilia na svete –, europoslanci poukázali aj na ďalšie poľnohospodárske výrobky, ktorých sa problém týka. „Vývoz ukrajinského hydinového mäsa do EÚ vzrástol v porovnaní s obdobím pred vojnou o približne 150 percent. V prípade vajec (…) o viac ako 100 percent,“ upozornil nemecký europoslanec Norbert Lins.

 

Bascou v reakcii na to poukázal na pokles produkcie vajec v EÚ v posledných mesiacoch, ktorý zapríčinila kombinácia hneď niekoľkých faktorov – nárast vstupných nákladov, výskyt vtáčej chrípky a zároveň zvýšený dopyt spotrebiteľov. Podľa európskych údajov zostáva Únia jedným z najväčších svetových výrobcov a čistým vývozcom hydinového mäsa s ročnou produkciou približne 13,4 milióna ton. Združenie spracovateľov hydiny a obchodu s hydinou v EÚ (AVEC) však varuje, že konkurencieschopnosť EÚ klesá a nárast dovozu z Ukrajiny, ale aj Brazílie a Thajska je „veľmi znepokojujúci“.

 

Dovoz cukru je tŕňom v oku

Napätie stúpa aj v súvislosti s cukrom, a to najmä vo Francúzsku, kde podľa francúzskej europoslankyne Anne Sander už zatvorili niektoré cukrovary. Dovoz cukru z Ukrajiny do EÚ sa v období od októbra 2022 do júla 2023 zvýšil na 390-tisíc ton, čo je o 25-tisíc ton viac ako v predchádzajúcom období, vyplýva z údajov EÚ.

 

Francúzske združenie pestovateľov cukrovej repy (CGB) vyzvalo 28. novembra Európsku komisiu na „jasnú odpoveď o budúcom manažmente tohto prílevu cukru“. Pestovatelia sa obávajú, že zvýšené objemy by mohli znížiť ceny a poškodiť lokálnych producentov. Bascou však poukázal na to, že ceny cukru zostávajú na úrovni viac než 800 eur za tonu. Priemerná cena cukru v EÚ „dosiahla v roku 2023 rekordne vysoké úrovne“ aj podľa komisára EÚ pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského.

 

„V dôsledku veľkého letného sucha sa odhaduje, že produkcia cukru v roku 2022/2023 bude v porovnaní s predchádzajúcim rokom takmer o 12 percent nižšia,“ uviedol v nedeľu (3. decembra) v písomnej odpovedi europoslancovi Petrovi Jarovi. V rovnakom duchu Bascou vyzval poslancov Európskeho parlamentu, aby nezabúdali, že EÚ „bola závislá od ukrajinského dovozu pred vojnou a zostáva závislou aj po nej“. Dodal, že Maďarsko a Rumunsko sú „čistými dovozcami“ cukru. Na Slovensku sú pestovatelia cukrovej repy a cukrovarníci schopní pokryť domáci dopyt po cukre. Domáci producenti rozšírenie embarga aj na cukor privítali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: Poľnoinfo (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies