Trump odložil presťahovanie americkej ambasády do Jeruzalema

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 07:15 • 2 min
Trump odložil presťahovanie americkej ambasády do Jeruzalema

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok rozhodol o odložení presťahovania americkej ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema o šesť mesiacov. Urobil tak napriek svojim predvolebným sľubom, že veľvyslanectvo do Jeruzalema presunie hneď. Biely dom tento krok vysvetlil ako iniciatívu k zlepšeniu šancí na mier medzi Izraelom a Palestínou.

slovakia

left justify in out

Prezident od svojho pôvodného plánu podľa Bieleho domu neodstúpil. Ako sa vyjadril jeho hovorca Sean Spicer, Trump odložil sťahovanie, aby vláde napomohol s urýchlením mierového procesu. "Otázkou nie je či, ale kedy sa bude sťahovať," uviedol.

Trumpov plán presunúť ambasádu do Jeruzalema sa stretol s pozitívnym ohlasom Izraela, ktorý Jeruzalem považuje za svoje hlavné mesto a chce, aby doň presťahovali svoje veľvyslanectvá aj ďalšie štáty. Svetoví lídri ako aj experti na Blízky východ však americkú hlavu štátu varovali pred týmto riskantným krokom, ktorý by mohol vyvolať v regióne napätie a zmariť tak izraelsko-palestínske rokovania o mierovej dohode. Podľa zástupcov Palestíny by presťahovanie ambasády oslabilo úlohu USA ako mediátora v rámci mierových rokovaní.

Štatút Jeruzalema je citlivou otázkou v rámci izraelsko-palestínskeho konfliktu, keďže si naň nárokujú obe strany. Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem, ktorý v roku 1967 Izrael dobyl, stal hlavným mestom ich budúceho nezávislého štátu. Jeruzalem, aj napriek snahe Izraela, nie je medzinárodne uznaný ako hlavné mesto židovského štátu.

Trump odložením plánov na presťahovanie veľvyslanectva nadviazal na svojich predchodcov v kresle amerického prezidenta. Tí príslušné dokumenty o odložení podpisovali každých šesť mesiacov. Proces sťahovania veľvyslanectva by mal trvať práve pol roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies