Náš vzdušný priestor môže chrániť ďalšia krajina

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 10:53 • 2 min
Náš vzdušný priestor môže chrániť ďalšia krajina

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) koncom apríla informoval, že Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 a do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 chrániť vzdušný priestor SR. Slovensko by malo platiť iba náklady na palivo za zrealizovaný let nad svojím územím.

slovakia

left justify in out

Do ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky by mohla byť okrem Poľska zapojená aj Česká republika. O právnych a praktických aspektoch chce rezort obrany rokovať s oboma krajinami. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

img

 

„S poľskou stranou v tejto veci prebiehajú expertné rokovania týkajúce sa právnych a praktických aspektov ochrany vzdušného priestoru SR v čase mieru. Potvrdzujeme, že plánujeme obdobné expertné rokovania týkajúce sa právnych a praktických aspektov ochrany vzdušného priestoru SR v čase mieru aj s Českou republikou,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že v prípade aktualizačného momentu bude rezort informovať.

 

img

 

Podľa Naďa by Poľsko mohlo začať strážiť vzdušný priestor SR počas leta alebo od jesene, závisí to od podpisu súvisiacich dokumentov. Minister v tejto súvislosti poukázal na vážne problémy, ktoré má Slovensko s prevádzkou MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Zároveň dodanie stíhacích lietadiel F-16 bude meškať 12 až 14 mesiacov. Prvých 7 kusov by malo podľa rezortu obrany prísť v prvej polovici roka 2024.

 

Prečítajte si tiež: Naď rokoval s ministrami obrany o aktuálnej bezpečnostnej situácii

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies