Veci s rukami a ľudia bez rozumu

NETKY.SK • 14 Január 2022, 11:45 • 2 min
Veci s rukami a ľudia bez rozumu

Pomerne často sa cituje slávny výrok, v ktorom sa nesie akési obvinenie, že láska je pociťovaná k neživým veciam, zatiaľ čo živé tvory trpia nedostatkom v oblasti povšimnutia. Zachádza to až natoľko za hranicu, že človek si nesmierne cení predmet, prejavuje mu úctu a pokúša sa, aby sa ani uplynutým časom nezničil, kým voči druhej ľudskej bytosti nielenže pristupuje nanajvýš chladne, ale má tendenciu k zneužívaniu a ozývaniu sa len v obdobiach nejakej potreby.

slovakia

left justify in out

Nedá sa nesúhlasiť, aj slepý predsa vidí, že spoločnosť je zamestnaná snahou získať čo najvyšší počet rozptyľujúcich zážitkov, a tak nie je nezvyčajné, že 24 hodín sa obtočí bez toho, aby sa mohlo večer spokojne uľahnúť a zaspomínať si na aspoň jedinú peknú chvíľu, čo by nebola zaťažená prázdnotou.

 

img

 

Riešenia


Riešení by zrejme našiel každý aspoň za hrsť, ale najčastejšou omieľanou pravdou býva trochu pokrivená zodpovednosť. „Dajme mobily preč a vypnime internet!" kričí nejeden horlivec, ktorý by sa rád navrátil do starého, zlatého veku, v ktorom nebolo toľko možností, ako tráviť obyčajné popoludnie. Našťastie, (aj keď pre niekoho možno nanešťastie), Boh dal všetku zodpovednosť, či už za postoj alebo všeobecne za život ako taký, na plecia človeku.

 

Nemá ruky


Mobilný telefón je vybavený všeličím, ale ruky mu pozdĺž tela nevisia, vďaka čomu nie je ani schopný okradnúť. Nevie chodiť, takže nás ani len nemá šancu dochytiť, ak by sme začali skutočne a plnohodnotne žiť, a nielen tak nejako polovičato prežívať.

 

Prečítajte si tiež: Ťažké kresťanské otázky: Prečo by dobrý Boh dopúšťal toľko zla?


Počítač má k dispozícii všakovaké na dobro slúžiace programy, ale zatiaľ mu neboli nadelené ústa, a tak nemôže povedať nič, čím by nám zabránil čítať obsah len z takých stránok, ktoré by nás nerozčuľovali či nespôsobili depresiu.


Koronavírus má moc škodiť telám, ale keďže nevlastní ani rozum, ani srdce, nemôže zasahovať do ľudskej mysle tak, aby nemala aj iné, zdraviu prospešné myšlienky.

 

img

 

Princíp


Podobné skutočnosti objavil už apoštol Pavol, ktorý vyviedol vtedajší ľud z omylu, keď v jednom liste napísal: „Koreňom zla je láska k peniazom." Neoznačil teda peniaze ako také za nepotrebné či diabolské, poukázal na Boží dar v podobe rozhodnutí.

 

Koľko lásky dáme, to si sami volíme

 

Komu budeme venovať deň či trebárs aj celú večnosť, je len v našich dlaniach. Pre koho sa zvýši tep a koho zásluhou sa rozplačeme, aj v tom spočíva náš údel. Koniec koncov, keď sa raz človek postaví na konečný rozhovor s Bohom, On, Stvoriteľ neba a zeme, položí otázku jednoznačne. „Čo si urobil ty so svojím životom? Žil si ho dobre?"

 

img

 

Možno vás zaujme: Skutočný príbeh: Covidový zázrak!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies