Podľa ministerky Lubyovej je pokrytie učebníc v školách na úrovni 75 percent

NETKY.SK • 30 August 2019, 09:37 • 2 min
Podľa ministerky Lubyovej je pokrytie učebníc v školách na úrovni 75 percent

BRATISLAVA - Celková miera zabezpečenia reedícií učebníc požadovaných školami z objednávacieho konania pre školský rok 2019/2020 je zhruba na úrovni 75 %. V rozhovore pred začiatkom školského roka 2019/2020 to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

Pre základné školy miera zabezpečenia reedícií dosahuje podľa Lubyovej úroveň 84 percent a pre špeciálne školy 94 percent. "Najmenej je pokrytý segment stredných škôl," povedala Lubyová.

 

img

 

Rezort školstva okrem toho poskytol školám aj príspevok na nákup učebníc prvouky pre druhý ročník základných škôl a na nákup učebníc cudzích jazykov pre tretí až piaty ročník základných škôl. Lubyová poznamenala, že napríklad v roku 2015 bol príspevok na učebnice vyčíslený vo výške 1 578 eur, o rok neskôr to bolo 2 175 eur, v rokoch 2017 a 2018 to bolo na úrovni zhruba 1,4 milióna eur. Tento rok ide o sumu takmer 2 milióny eur.

 

img

 

"Veľmi výrazne navyšujeme financovanie a z toho vidieť, že sa nám podarilo z 38 percent pokrytia požiadaviek zo strany škôl pri mojom nástupe zvýšiť na terajších 75 percent," povedala ministerka.

 

Aktuálne má rezort školstva vyhlásené tri pilotné súťaže na učebnice prvouky pre druhý ročník základných škôl, matematiky pre piaty až deviaty ročník a geografie pre piaty až deviaty ročník základných škôl. "Vo veci súťaže na prvouku pre druhý ročník základných škôl rozhoduje rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), nakoľko sa vydavateľ odvolal proti prvostupňovému rozhodnutiu ÚVO, ktorým rozhodol o správnosti postupu ministerstva. O zákazkách na matematiku a geografiu tiež rozhoduje ÚVO, momentálne na prvom stupni," ozrejmil rezort školstva s tým, že vyhodnotenie verejných obstarávaní závisí od rozhodnutia ÚVO.

 

img

 

Všetky tri súťaže počítajú s možnosťou výberu z viacerých učebníc za primerané ceny. Ako priblížil rezort školstva, aktuálne realizované verejné obstarávania umožnia uzatvoriť rámcové dohody s viacerými vydavateľmi a školám umožnia vybrať si z víťazných alternatívnych učebníc tú, ktorá najviac vyhovuje pedagógom a žiakom vo výchovno-vzdelávacom procese.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies