Trump chce na post sudcu Najvyššieho súdu nominovať ženu

NETKY.SK • 20 September 2020, 9:53 • 2 min
Trump chce na post sudcu Najvyššieho súdu nominovať ženu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nominuje na post sudcu Najvyššieho súdu USA ženu.

slovakia

left justify in out

Tá by mala nahradiť v piatok zosnulú sudkyňu Ruth Baderovú Ginsburgovú. Informovala o tom agentúra AP. Prezident to povedal na zhromaždení v Severnej Karolíne. Dodal, že svoju nominantku predstaví už budúci týždeň aj napriek námietkam demokratov.

 

img

 

Trump si urobil prieskum

Prezident totiž uskutočnil prieskum, či jeho priaznivci chcú na tento post radšej muža alebo ženu a žartovne ho nazval "veľmi vedeckým prieskumom". Zdôraznil, že určite vyberie "veľmi talentovanú a skvelú ženu", pričom zatiaľ ešte presne nevie, koho zvolí.

 

img

 

Senátorka Susan Collinsová zo štátu Maine v sobotu uviedla, že je presvedčená, že náhrada za Ginsburgovú by už mala byť rozhodnutím prezidenta, ktorý bude zvolený vo voľbách 3. novembra.

 

Trump v sobotu vyzval republikánskych zákonodarcov, aby "bezodkladne" podporili jeho nominanta na post sudcu Najvyššieho súdu.

 

 

Výber je na republikánoch

Viaceré americké médiá však medzičasom informovali, že Ginsburgová krátko pred smrťou nadiktovala svojej vnučke list, v ktorom uviedla, že jej najväčším želaním je, aby bola na Najvyššom súde nahradená až po inaugurácii nového prezidenta.

 

Agentúra AFP v sobotu informovala, že Trump vo svojom tweete napísal, že republikáni sú v pozícii, keď majú moc a silu, aby prijímali rozhodnutia, pre ktoré ich ľudia volili.

 

img

 

Výber sudcov najvyššieho súdu je podľa Trumpa "dlhodobo považovaný za najdôležitejšie" z týchto rozhodnutí a treba k nemu prikročiť "bezodkladne".

 

Trump má zoznam konzervatívnych sudcov

Sudcov do tejto najvyššej súdnej inštancie USA nominuje prezident a následne o ich vymenovaní hlasuje Senát.

 

Trump, ktorý sa pred voľbami snaží zburcovať veriacich voličov pravice, pred časom zverejnil svoj zoznam konzervatívnych sudcov. T veľkej časti ide o ľudí, ktorí sú proti interupciám a hlásia sa k právu držať zbraň.

 

Prečítajte si viac: Trump oslavuje veľký úspech. Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Izrael podpísali prelomovú dohodu

 

Spomedzi nich si zrejme vyberie kandidáta na post sudcu najvyššieho súdu a predloží ho na schválenie Senátu. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell už oznámil, že je pripravený zorganizovať takéto hlasovanie.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona