Snowden aj s manželkou chcú žiť v Rusku. Dôvodom je, že sa im v decembri narodí dieťa

NETKY.SK • 2 November 2020, 20:45 • 2 min
Snowden aj s manželkou chcú žiť v Rusku. Dôvodom je, že sa im v decembri narodí dieťa

MOSKVA - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden má spoločne s manželkou v úmysle požiadať o ruské občianstvo.

slovakia

left justify in out

Zároveň si obaja chcú ponechať aj americký pas. Od roku 2013, keď Snowden odhalil, že americká vláda sleduje internetové dáta a komunikáciu ľudí, žije v Rusku, aby v unikol trestnému stíhaniu vo vlasti.

 

S rodinou chce žiť v Rusku
Ako uviedol Snowdenov ruský právnik Anatolij Kučereňa, minulý mesiac mu v Rusku udelili trvalý pobyt. Jeho americká manželka Lindsay Millsová, ktorá s ním žije v Rusku, minulý týždeň oznámila, že čaká dieťa. Podľa právnika to bude chlapec, narodí sa v decembri a bude mať ruské občianstvo.

 

img


"Po rokoch odlúčenia od rodičov, ja a moja žena netúžime byť odlúčení od nášho syna. Preto sa v tomto období pandémie a uzavretých hraníc uchádzame o dvojité občianstvo USA a Ruska," uviedol Snowden v pondelok s dôvetkom, že syna plánuje vychovať v zmysle amerických hodnôt vrátane slobody prejavu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Snowden dostal v Rusku povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu

 

Do USA sa vráti iba za určitých podmienok
Rusko začiatkom tohto roka zmiernilo svoje prísne zákony o občianstve. Snowden tak bude môcť získať ruský pas bez toho, aby sa vzdal svojej americkej národnosti. Predtým zákon vyžadoval, aby sa cudzinci vzdali iných národností, aby mohli získať ruské občianstvo.

Snowden sa v Rusku drží v úzadí a občasne na sociálnych sieťach kritizuje tamojšiu vládnu politiku. Minulý rok uviedol, že je ochotný vrátiť sa do USA, ak bude mať zaručený spravodlivý proces.

 

Zverejnil tajné informácie

Edward Snowden v roku 2013 zverejnil informácie o metódach elektronického sledovania amerických spravodajských služieb vrátane nelegálneho odpočúvania rokovaní zahraničných vodcov. 

 

img

 

Snowden, ktorý bol na úteku pred prenasledovaním americkými orgánmi, poslal žiadosti o azyl vládam niekoľkých krajín vrátane Ruska. 1. augusta 2014 dostal povolenie na pobyt v Ruskej federácii na tri roky, ktoré bolo neskôr o rovnaké obdobie predĺžené.

 

Prečítajte si viac: Snowden je ochotný zaplatiť vláde USA viac ako 5 miliónov dolárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies