Nenechajte si ujsť prvý kontakt amerického rovera s Marsom! Pristávanie bude vysielané naživo na RTVS

NETKY.SK • 18 Február 2021, 18:17 • 2 min
Nenechajte si ujsť prvý kontakt amerického rovera s Marsom! Pristávanie bude vysielané naživo na RTVS

V dnešných večerných hodinách SELČ sa na Marse pokúsi pristáť Rover Perseverance, ktorý na misiu vyslala americká vesmírna agentúra NASA.

slovakia

left justify in out

Misia na Mars 

Cesta zo Zeme na "červenú planétu" trvala sedem mesiacov. Z atúto dobu sonda precestovala vesmírom dokopy 470 miliónov kilometrov. Stroj by mal prejsť atmosférou planéty a pristáť na nej pred 22:00. 

 

img

 

Pristávanie 
Rover prejde atmosférou v rýchlosti viac ako 20-tisíc km/h a kým dosiahne povrch, bude musieť prekonať obrovskú záťaž preťaženia, pretože spomalí až na takmer tempo chôdze. O väčšinu toho sa postará ochranná kapsula rovera, počas posledných troch minút pristávania sa aktivuje aj supersonický padák a jetpack.

 

img

 

Signál potvrdzujúci pristátie Perseverance by mal doraziť na Zem o 21:55, ak sa pošťastí, o pár minút neskôr by mali nasledovať aj prvé fotografie z Červenej planéty.

 

Lokalita 
Perseverance sa pokúsi pristáť vo viac ako 40 kilometrov širokom kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Rover by mal na Marse hľadať dôkazy o predchádzajúcom mikrobiálnom živote a tiež zbierať vzorky hornín, ktoré sa na Zem v priebehu nasledujúceho desaťročia pokúsia dostať iné misie.

 

img

 

Ciele misie 

Perseverance tiež poslúži výskumníkom pri príprave budúceho plánovaného vyslania ľudí na Mars - jeden z jeho inštrumentov sa pokúsi z tamojšej atmosféry, ktorej dominuje oxid uhličitý, vytvoriť kyslík a na palube stroja sú tiež materiály na skafandre určené na test odolnosti.

 

Rover s helikoptérou 
Šesťkolesový rover, ktorý váži takmer tonu, má na sebe sedem nástrojov, 23 kamier, dva mikrofóny a vrták. Tiež nesie 1,8-kilogramovú helikoptéru Ingenuity, ktorú po nájdení vhodného terénu vypustia na testovací let. Ten má dokázať, že letecké stroje dokážu fungovať aj v riedkom marťanskom vzduchu.

 

img


Na Marse sa dosiaľ pokúsilo pristáť 14 misií, z toho osem bolo úspešných. Všetky úspešné misie boli americké.

Vlani odštartovali k Marsu tri misie zo Zeme, okrem NASA vyslali svoje sondy aj Čína a Spojené arabské emiráty. Tie už v súčasnosti krúžia okolo planéty.

 

Vitajte na Marse! SAE zverejnili prvú snímku svojej družice Amal

 

Naživo aj zo Slovenska 
Celú scenériu si budete môcť pozrieť aj na obrazovkách RTVS (Dvojka), ktorá to bude celé vysielať naživo už dnes o 20:55 SELČ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona