Snowden je ochotný zaplatiť vláde USA viac ako 5 miliónov dolárov

NETKY.SK • 22 September 2020, 11:59 • 2 min
Snowden je ochotný zaplatiť vláde USA viac ako 5 miliónov dolárov

Bývalý zamestnanec CIA a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden súhlasil s vyplatením viac ako 5 miliónov dolárov vláde USA, a to z výnosov z predaja knihy Osobný spis (Permanent Record).

slovakia

left justify in out

Kniha vyšla v minulom roku, ako aj z verejných vystúpení. Informovala o tom v pondelok SNN s odvolaním sa na súdne dokumenty.

 

 

Americké úrady vo svojom súdnom spore trvajú na tom, že zverejnenie utajenej informácie porušuje dohody o mlčanlivosti, ktoré Snowden podpísal počas práce pre americké spravodajské služby. Žalobca je presvedčený, že všetky výnosy z predaja a zverejnenia knihy Osobný spis patria Spojeným štátom. 

 

Podľa CNN na svojej knihe Snowden zarobil k tomuto mesiacu 4,2 milióna dolárov. Okrem toho za zhruba 56 vystúpení, na ktorých zverejnil aj utajované skutočnosti, získal približne 1,3 milióna dolárov.

 

 

Súd však zatiaľ neschválil stanovený platobný plán. Advokát bývalého špeciálneho agenta zdôraznil, že dohoda dosiahnutá s americkou vládou neznamená okamžitý prístup úradov k peniazom, keďže Snowden sa plánuje odvolať proti verdiktu súdu o jeho zodpovednosti za zverejnenie tajných informácií.

 

Edward Snowden v roku 2013 zverejnil informácie o metódach elektronického sledovania amerických spravodajských služieb vrátane nelegálneho odpočúvania rokovaní zahraničných vodcov. Snowden, ktorý bol na úteku pred prenasledovaním americkými orgánmi, poslal žiadosti o azyl vládam niekoľkých krajín vrátane Ruska. 1. augusta 2014 dostal povolenie na pobyt v Ruskej federácii na tri roky, ktoré bolo neskôr o rovnaké obdobie predĺžené.

 

 

V USA je Snowden obvinený z porušenia dvoch článkov špionážneho zákona, pričom v každom z týchto bodov mu hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov. Úradníci americkej administratívy opakovane vyhlásili, že Snowdena považujú za zradcu a nechystajú sa mu odpustiť, pretože vážne poškodil záujmy národnej bezpečnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona