Trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla: Egyptský airbus nenašli ani viac ako 24 hodín po jeho zmiznutí

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 11:00 • 2 min
Trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla: Egyptský airbus nenašli ani viac ako 24 hodín po jeho zmiznutí

KÁHIRA - Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis dnes večer vyhlásil, že trosky zatiaľ nájdené v Stredozemnom mori nepochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktorý letel z Paríža do Káhiry, sa zrútil dnes skoro ráno do Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube. Úrady prehľadávajú rozsiahlu oblasť južne od gréckeho ostrova Kréta a hľadajú trosky lietadla.

 

Binis, šéf gréckeho Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd a pre bezpečnosť letectva, pre televíziu ERT povedal, že "preskúmanie nájdených objektov ukázalo, že nepochádzajú z lietadla". Dodal, že to potvrdili aj egyptské úrady.

 

img

 

Predstavitelia gréckej armády oznámili, že grécke transportné lietadlo C-130 sa stále zúčastňuje na pátraní po troskách lietadla spoločnosti EgyptAir, ale fregatu na začiatku vyslanú do oblasti už odvolali. Títo predstavitelia tiež vyhlásili, že všetky prípadné trosky, zatiaľ lokalizované v mori, spozorovali egyptské lietadlá.

 

Egyptský airbus nenašli ani viac ako 24 hodín po jeho zmiznutí

 

Zvyšky egyptského dopravného lietadla, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrejme zrútilo do Stredozemného mora, neboli nájdené ani viac ako 24 hodín po jeho zmiznutí. Havária letu MS804 z Paríža do Káhiry tak zostáva naďalej "záhadnou" a vyjadrenia o možnosti teroristického útoku nie sú "ničím viac než tézou", uviedla dnes agentúra DPA.

 

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ, približne pol hodiny pred plánovaným pristátím v Káhire. Lietadlo so 66 osobami na palube začalo vo výške necelých 11.300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

 

Posádka nevyslala núdzový signál a informácie o tom, kde mohol nezvestný stroj dopadnúť do mora, sú zatiaľ nejasné. Grécke ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť pátrania po zvyškoch lietadla sa nachádza približne 370 kilometrov juhovýchodne od ostrova Karpathos, čo je približne 130 kilometrov od egyptského pobrežia.

 

img

 

Egyptská strana medzitým uviedla, že trosky pochádzajúce údajne z havarovaného airbusu sa našli pri gréckom Karpathose. Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis následne vyhlásil, že trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla, čo potvrdila i samotná spoločnosť EgyptAir.

 

Podľa vyjadrenia egyptského ministra civilného letectva Šarífa Fathího je pravdepodobnosť, že príčinou štvrtkovej havárie lietadla EgyptAir bol teroristický útok, väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v tejto súvislosti zatiaľ nie je možné vylúčiť žiadnu možnosť.

 

Medzi cestujúcimi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady. Podľa DPA nie sú žiadne náznaky, že by niekto z cestujúcich alebo členov posádky mohol haváriu prežiť.

 

Na objasnení okolností havárie majú pracovať spoločne egyptskí a francúzski vyšetrovatelia. Americká spravodajská stanica CNN uviedla, že nezvestný airbus absolvoval v stredu lety do Eritrey a Tuniska a počas letu z Paríža do Káhiry neprepravoval žiadny špeciálny náklad.

 

Americký odborník: Bomba na palube je pravdepodobnejšia než konštrukčná chyba

 

Bývalý člen americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) John Goglia dnes povedal, že prvé náznaky vyšetrovania v prípade havarovaného lietadla spoločnosti EgyptAir ukazujú skôr na bombu než na konštrukčnú alebo technickú chybu.

 

Airbus A320 sa dnes skoro ráno zrútil do Stredozemného mora so 66 pasažiermi a členmi posádky na palube. Stroj letel z parížskeho letiska do Káhiry, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

"Fakt, že (pilot) urobil tie prudké otáčky bez vyslania núdzových signálov, podľa mňa naznačuje, že sa stala nejaká katastrofa, napríklad s nejakým zariadením," uviedol Goglia.

 

Odborník povedal, že technické zlyhanie "treba stále brať do úvahy, ale v tejto fáze by som to dal na dolné miesta rebríčka". Podobne sa vyjadril aj o konštrukčnej chybe - to, že sa v rámci únavy materiálu odtrhol kus hliníkového plášťa lietadla, je možné, ale málo pravdepodobné.

 

Goglia dodal, že "nám to povedia záznamníky". Na mysli mal tzv. čierne skrinky, na ktorých sú zaznamenané údaje o lete a hlasy z kokpitu lietadla. Tieto skrinky sú v skutočnosti oranžovej farby a predstavujú kľúčovú súčasť každého vyšetrovania leteckého nešťastia.

 

Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BEA) vyslal dnes večer do Káhiry skupinu troch vyšetrovateľov, ktorých sprevádza technický expert z Airbusu, výrobcu lietadla A320 spoločnosti EgyptAir, ktoré sa zrútilo do Stredozemného mora.

 

BEA vo vyhlásení uviedol, že "môže výrazne pomôcť egyptským úradom s organizáciou podmorského pátrania, ktorého cieľom je lokalizovať lietadlo a čierne skrinky".

 

Francúzsky úrad dodal, že na pátraní sa bude podieľať ako zástupca krajiny, kde lietadlo vyrobili. Airbus, so sídlom v meste Toulouse, oznámil, že posiela technického experta a v prípade potreby vyšle ďalších.

 

Predstavitelia americkej vlády pracujú s teóriou, že lietadlo zničila bomba. Táto teória sa však môže zmeniť, pretože jej správnosť ešte nepotvrdzuje presvedčivý dôkaz, upozornil vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorého citovala americká spravodajská stanica CNN.

 

Biely dom sa dnes takisto vyjadril k havárii lietadla. Uviedol, že je ešte príliš skoro jednoznačne tvrdiť, čo spôsobilo pád stroja do Stredozemného mora.

 

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že vyšetrovatelia zvažujú všetky faktory a možnosti. Dodal, že nič nebolo vylúčené a že Spojené štáty sú pripravené pomôcť s vyšetrovaním. Podľa jeho slov námorné sily USA vyšlú do pátracej operácie lietadlo P-3 Orion.

 

Biely dom tiež uviedol, že amerického prezidenta Baracka Obamu počas dňa viackrát informovali o havárii lietadla. Earnest vyhlásil, že prezident posiela modlitby rodinám ľudí, ktorí sa nachádzali na palube airbusu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies