Čo použiť na čistenie sedačiek v aute?

NETKY.SK • 17 Január 2022, 16:42 • 2 min
Čo použiť na čistenie sedačiek v aute?

Sedačky v aute sú zrejme najvýraznejším prvkom v interiéri auta. Sedačky majú nielen dizajnovú funkciu, ale hlavne praktickú - sú to práve sedadlá, ktoré zabezpečujú pohodlie pri šoférovaní a umocňujú zážitok z jazdy. Avšak znečistené sedadlá pôsobia odpudivo, pridávajú vek autu, ktoré tak vyzerá opotrebovanejšie ako v skutočnosti je.

slovakia

left justify in out

Ako sa starať o sedačky v aute

Sedačky v aute, či už sú kožené alebo čalúnené, skrátka vyžadujú našu pozornosť. Pravidelné vysávanie, hĺbkové čistenie či renovácia musia patriť medzi pravidelné činnosti starostlivosti o interiér automobilu.

 

 

Čalúnené sedačky

Látkové sedačky v aute patria medzi najšpinavšie miesta v aute, no na druhej strane sa aj jednoducho čistia. Na začiatok je potrebné sedačky poriadne povysávať, pričom meňte polohy sedadiel, aby sa vysávač dostal aj do ťažko prístupných miest. Následne použite univerzálny čistič a sedadlá vyčistite namokro. Čistič vytiahne špinu aj z hlbokých miest a taktiež odstráni škvrny. Na odstránenie škvŕn od jedla môžete použiť aj domáce recepty na čističe, napríklad sódu bikarbónu, či prací prášok.

 

Kožené sedačky

Kožené sedačky sú náročnejšie na starostlivosť, no pri pravidelnom čistení vám urobia radosť dlhé roky. Aj tu platí, že ako prvé musíte sedačky dôklade povysávať, no použite špeciálny nástavec na kožu, aby ste sedadlá nepoškriabali. Následne použite niektorý z prípravkov na čistenie kože, ktorý kožu nielen vyčistí, ale aj ochráni pred vysušením, stratou farby, či popraskaním. Po čistení je dôležité použiť prípravky na ošetrenie kože, ktoré vyčistený povrch uzavrú a ochránia.

 

 

Prípravky na čistenie sedačiek

Ako vidíme, pri čistení čalúnených textilných sedačiek a kožených sedadiel musíme použiť úplne iné prípravky. Kým na textilné sedačky môžete použiť univerzálny čistič, ktorý sa dokonalo zhostí svojej úlohy, sedačky z kože vyžadujú prípravky špeciálne určené na čistenie koženej sedačky. Po ich vyčistení je potrebné ešte koženú sedačku naimpregnovať.

 

img

 

Bežná údržba sedačiek

Hoci je dobré raz za čas poriadne sedačky v aute vyčistiť, práve drobným každodenným čistením môžeme predísť námahe a zdĺhavému čisteniu sedačiek. Ako vyčistiť sedačku od bežných nečistôt, omrviniek či škvŕn od nápojov, aby vám to nezabralo veľa času? Univerzálnou radou je riešiť znečistenie hneď. Sedačku vyprášiť aspoň rukou, či kefkou, ktorú máte odloženú v priehradke. Obľúbeným pomocníkom je taktiež handrička z mikrovlákna, ktorá odstráni drobné omrvinky a vysaje rozliaty nápoj. Hlavne pri škvrnách platí, že ich nenechajte zaschnúť, ale ich hneď aspoň zbežne odstráňte.

 

Ako často čistiť sedačky v aute

Aj napriek každodennému čisteniu sa však v sedačkách ukladá prach, drobné čiastočky kože, pot z pokožky a iné nečistoty. Textilné sedačky sa stávajú časom matné, ich povrch zdrsnie a už na pohľad vyzerajú nevábne. Kožené sedačky sú náchylnejšie na poškodenie, poškrabanie či oderky. V oboch prípadoch je dôležité pravidelné čistenie, minimálne dvakrát ročne.

 

img

 

Dôkladné čistenie sedačiek síce zaberie čas, avšak budete mať pocit ako v novom aute. Pri textilných sedačkách nezabudnite nechať sedačky po čistení dôkladne preschnúť, aby boli suché aj vnútorné vrstvy čalúnenia. Kožené sedačky je potrebné okrem vyčistenia ešte ošetriť proti škrabancom a oderkom. Na to vám poslúži sada na opravu kože, ktorou dokážete koži vrátiť pôvodný vzhľad a tak vám bude slúžiť ešte dlhé roky.

 

Možno vás zaujme: Mini domy sú IN!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies