Prekvapivá história čiarového kódu: Ako vlastne vznikol a ako sa rozšíril do celého sveta?

NETKY.SK • 9 Február 2024, 16:40 • 2 min
Prekvapivá história čiarového kódu: Ako vlastne vznikol a ako sa rozšíril do celého sveta?

Len málo predmetov na svete je okamžite rozpoznateľných ako čiarový kód. Koniec koncov, čiarové kódy sú všade okolo nás – každý deň sa ich naskenuje viac ako 6 miliárd. Sú na knihách, ktoré kupujeme, a na balíkoch, ktoré nám pristanú pri dverách. Stali sa takou akceptovanou súčasťou nášho každodenného života, že je ťažké si predstaviť, ako by mohli vyzerať inak.

slovakia

left justify in out

Náš príbeh sa začína v roku 1949, keď Joseph Woodland a Bernard Silver predložili patent na prvý čiarový kód. Tento patent opísal základnú štruktúru používania párov čiar na reprezentáciu čísel, ktorá sa stále používa v technológii čiarových kódov o viac ako 70 rokov neskôr. Čo však tento patent nezahŕňal, bolo niečo, čo by dnes väčšina ľudí poznala ako čiarový kód. V skutočnosti prvý čiarový kód vôbec neobsahoval zvislé čiary. Namiesto toho bola použitá séria sústredných kruhov v tvare býčieho oka.

Woodland a Silver sa spočiatku snažili vzbudiť záujem spoločností o ich vynález. Ale osudy čiarového kódu sa začali meniť až v roku 1960, keď inžinier a fyzik Theodore H. Maiman zostrojil prvý funkčný laser, ktorý umožnil rýchlo dekódovať čiarový vzor čiarového kódu.

 

Nie dlho nato, v roku 1967, železničný priemysel implementoval Kartrak, čo bol prvý oficiálny systém čiarových kódov na svete. Čiarové kódy Kartrak boli vyvinuté tak, aby automaticky identifikovali železničné vagóny, keď sa pohybovali okolo skenerov, ale používali dizajn čiar rôznych farieb, ktorý vyzerá skôr ako kúsok moderného umenia než čiarové kódy, ktoré používame dnes.

 

S Kartrakom však od začiatku boli problémy - systém nebol taký presný, ako ľudia dúfali - a prestal sa používať v sedemdesiatych rokoch. Napriek tomu, že ide o prvý čiarový kód, ktorý bol oficiálne prijatý v odvetví, viacfarebný dizajn symbolu Kartrak je teraz len poznámkou pod čiarou v histórii.

 

Približne v rovnakom čase, keď bol spustený Kartrak, spustil potravinársky priemysel reťaz udalostí, ktoré nakoniec vyústili do čiarového kódu, ktorý poznáme dnes. Koncom 60-tych rokov začali obchody pilotné projekty čiarových kódov, ktoré používali úplne odlišné typy symbolov čiarových kódov.

 

Jedným zo symbolov bol pôvodný čiarový kód typu býčie oko (Bull's eye), ktorý v tom čase vlastnila Radio Corporation of America - RCA (pretože si kúpila patentové práva). Ale iné obchody používali symboly vyvinuté inými spoločnosťami. Napríklad spoločnosť s názvom Carecogn vyvinula symbol v tvare slnka; spoločnosť Litton vytvorila symbol vejára. Potravinársky priemysel si čoskoro uvedomil, že toto obdobie experimentov na Divokom západe nemôže trvať.

 

Čiarové kódy by mohli fungovať ako spôsob automatizácie inventára a pokladne, iba ak by každý v potravinárskom priemysle súhlasil s použitím rovnakého symbolu. V opačnom prípade by bol systém príliš zložitý a nákladný. V roku 1971 teda potravinársky priemysel vytvoril výbor, ktorý mal za úlohu vyvinúť celoodvetvový dátový štandard a vybrať symbol, ktorého prijatie by obchody súhlasili. Dátový štandard, ktorý výbor vyvinul – Univerzálny kód produktu – bol navrhnutý tak, aby pracoval s rôznymi typmi symbolov čiarových kódov. Komisia potom musela vybrať symbol. Vyžiadali si žiadosti od rôznych spoločností a zúžili zoznam na sedem finalistov. Vtedy sa dráma naozaj začala.

Podanie RCA bolo prvým lídrom medzi siedmimi finalistami. Čiarový kód býčieho oka bol napokon pôvodným symbolom čiarového kódu a RCA bola silná spoločnosť, ktorá investovala značné zdroje do vývoja technológie. Hlavným konkurentom RCA bol oneskorenec v boji o dominanciu čiarových kódov: symbol IBM vynájdený na začiatku 70. rokov 20. storočia Georgeom Laurierom.

 

V rokoch 1971 až 1973 komisia rozsiahlo testovala siedmich finalistov, počúvala návrhy od každej spoločnosti a niekoľkokrát sa stretla, aby prediskutovala cestu vpred. Počas celého procesu zostali RCA a IBM na čele a v trochu ironickom zvrate Joseph Woodland – „otec čiarového kódu“ a vynálezca symbolu býčieho oka – obhajoval symbol IBM pred svojím vlastným vynálezom.

 

Uvedomujúc si, že ich symbol nemusí byť vybraný, RCA začala tlačiť na komisiu a pohrozila, že úplne vystúpi z odvetvia čiarových kódov, ak ich terč nebude zvolený ako štandard.

 

Konečný termín na výber symbolu pre výbor bol marec 1973. Na svojom záverečnom zasadnutí komisia zvolila symbol IBM napriek obavám, že, ako citujúc historika Stephena Browna: „Výberom nadmerne štvorcového symbolu namiesto býčieho oka mohol výbor dramaticky spomaliť tempo realizácie“ z dôvodu tlaku RCA.

 

Symbol IBM sa stal priemyselným štandardom a úplne prvý čiarový kód univerzálneho produktového kódu bol naskenovaný v obchode s potravinami v Troy, Ohio, 26. júna 1974. Je pozoruhodné, že symbol IBM, ktorý si komisia vybrala, je stále silný takmer o 50 rokov neskôr. Čiarové kódy, ktoré naskenujete v obchode s potravinami, sú v podstate tie isté čiarové kódy, ktoré by niekto naskenoval v 70. rokoch.

 

Na základe poznámok zo stretnutí zo stretnutí na výber symbolov mali členovia výboru pocit, že robia dôležitú prácu. Ale ani vo svojich najdivokejších snoch si nedokázali predstaviť, aké dôsledné bolo ich rozhodnutie.

 

Dizajn čiarového kódu, ktorý vybrali, sa stal jedným z najikonickejších obrázkov kapitalizmu a inšpiroval architektonické návrhy budov, symbolizoval dystopickú konformitu v sci-fi, stal sa populárnym tetovaním a dokonca inšpiroval online komunity fanúšikov.

 

Ale dizajn, ktorý zmenil svet, sa pozoruhodne priblížil k zabudnutému kúsku histórie. Ak by pár manažérov v obchode s potravinami hlasovalo inak, možno by sme sa pohybovali svetom plným býčích očí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / The Conversation, Foto: CNN / Getty Images / E+
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies