Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky

NETKY.SK • 22 August 2023, 13:10 • 2 min
Ukrajina vystavila v centre Kyjeva zničené ruské tanky

Kyjev 22. augusta (TASR) - Ukrajina v pondelok zoradila trosky ruských tankov a bojových vozidiel pozdĺž centrálneho ťahu hlavného mesta Kyjev. Ide o súčasť príprav na oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny, ktorý sa už po druhý raz bude konať vo vojnových podmienkach.

slovakia

left justify in out

Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomenie 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy, čo bude presne 18 mesiacov po začiatku Ruskej invázie na územie svojho suseda. Ľudia na hlavnej ulici Chreščatyk v centre metropoly si môžu prezrieť ohorené obrnené vozidlá a ďalšiu vojenskú techniku, ktoré boli usporiadané v dlhom rade ako "vojenská prehliadka mŕtvych".

Kyjevčanka Natalia Kovalová vyjadrila zdesenie nad tým, čo trofeje z bojiska predstavujú, ale vyjadrila i presvedčenie, že Ukrajina nakoniec Rusko porazí. "Náš štát bude oslavovať. Možno nie ešte hneď, ale tá chvíľa príde a toto víťazstvo nebude len naše, ale celého sveta," povedala pre Reuters 59-ročná obyvateľka Kyjeva. 

Sviatok nezávislosti, ktorý bude z dôvodu vojnových obetí tlmený, prichádza v kritickej chvíli pre Kyjev, pretože jeho ofenzíva proti ruským okupačným silám postupuje na východe a juhu krajiny len pomalým tempom.

 

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že postup brzdia ruské mínové polia a dobre pripravené obranné línie, ako aj nedostatočná letecká podpora Ukrajiny. Počet ukrajinských obetí je štátnym tajomstvom, ale americkí činitelia, ktorých minulý týždeň citoval denník The New York Times, odhadujú počet zabitých vojakov na takmer 70.000 a zranených na 100.000 až 120.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Reuters Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies