Tri slovenské automobilky sú v top desať autovýrobcov v regióne

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:28 • 2 min
Tri slovenské automobilky sú v top desať autovýrobcov v regióne

BRATISLAVA - Automobilky Volkswagen Slovakia, Kia Motors Slovakia a PSA Slovakia sú v top desiatke autovýrobcov v strednej a východnej Európe. Vyplýva to z rebríčka Coface CEE TOP 500 podľa obratu za rok 2013.

slovakia

left justify in out

Lídrom slovenských automobiliek je Volkswagen Slovakia s obratom 6,524 mld. eur za ostatný rok, ktorému patrí v regióne pozícia dvojky hneď za českou Škoda Auto. Kia Motors Slovakia, ktorá vlani dosiahla obrat 4,45 mld. eur, obsadila štvrté miesto. Na deviatom mieste skončila PSA Slovakia pri minuloročnom obrate 2,18 mld. eur.

 

Automobilový sektor je v regióne strednej a východnej Európy silne naviazaný na celosvetový dopyt po autách, keďže väčšina výroby týchto automobiliek smeruje do celého sveta. Vývoj tak podľa hlavného analytika Coface pre strednú a východnú Európu Grzegorza Sielewicza bude závisieť nielen od postupnej stabilizácie v západnej Európe, ale aj od prípadného vystupňovania ruských odvetných opatrení. 

 

"Ak by opatrenia priniesli obmedzenie dovozu nových automobilov do Ruska, mohlo by to ovplyvniť zahraničných výrobcov. Tí už začali zvažovať montáž značnej časti výroby v Rusku, aby znížili negatívny dopad zo znehodnocovania meny," konštatoval Sielewicz. Rusko už podľa neho pociťuje zhoršenie predaja automobilov v krajine. "K augustu 2014 išlo medziročne o pokles 26 %, ten sa dotkol tamojších zahraničných značiek, ako Ford o 57 %, Chevrolet o 50 % a Opel o 38 %, ale aj domácej Lady, a to o 32 %," priblížil. Kým dopyt z eurozóny zostane v strednodobom horizonte podľa neho stabilný, ruskí spotrebitelia čelia rastúcej inflácii a znehodnocovaniu meny. 

 

Skupina Coface je svetový líder v poistení pohľadávok. Spoločnostiam po celom svete ponúka riešenia pre riadenie rizík pohľadávok a platobnej neschopnosti klientov na domácom trhu, ako aj pri exporte. V minulom roku skupina dosiahla konsolidovaný obrat 1,44 mld. eur. V súčasnosti pôsobí priamo alebo nepriamo v 98 krajinách, pričom zabezpečuje transakcie 37 tis. spoločností vo viac ako 200 krajinách. Na Slovensku je Coface Slovakia aktívna od roku 1993.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies