Trendy v kresťanstve: Porastie počet veriacich v Afrike a Ázii, vplyv žien a letničné hnutie? +VIDEO

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 22:00 • 2 min
Trendy v kresťanstve: Porastie počet veriacich v Afrike a Ázii, vplyv žien a letničné hnutie? +VIDEO

Štvrté celosvetové zhromaždenie Globálneho kresťanského fóra (GCF) sa začalo v Akkre v Ghane s dôrazom na veľké demografické zmeny v globálnom kresťanstve. Podujatie, ktoré sa konalo od 16. do 20. apríla s témou Aby svet poznal, spojilo 240 účastníkov zo 60 rôznych krajín reprezentujúcich všetky hlavné kresťanské tradície.

slovakia

left justify in out

Dr. Gina Zurlová, americká sociologička a odborníčka na dejiny misií a svetového kresťanstva, ako jedna z hlavných rečníkov zdôraznila Afriku ako región, ktorý sa stáva ústredným bodom. Pri hodnotení demografických zmien za posledných 150 rokov poukázala na prekvapivú štatistiku, že dnes 44 % protestantských kresťanov žije v Afrike.

Podľa najnovšieho prieskumu globálneho kresťanstva sa pri pohľade na minulé storočie prejavil postupný, ale významný posun. V roku 1900 veľká väčšina 82 % kresťanov pochádzala z globálneho severu, na rozdiel od zvyšných 18 % z globálneho juhu, ktorý sa tiež nazýva väčšinový svet, vrátane ľudnatých oblastí ako Ázia, Afrika a Latinská Amerika. Demografia sa dramaticky obrátila, pričom len 33 % kresťanov je na globálnom severe a 67 % na globálnom juhu.

Zurlová, ktorá pôsobí ako spoluriaditeľka Centra pre štúdium globálneho kresťanstva na Gordon-Conwell Theological Seminary, zamerala svoj výskum na demografiu náboženstva, svetové kresťanstvo, sociológiu náboženstva a ženské štúdiá. Zdôraznila, že nedávny výskum odhalil, že v tomto demografickom posune historicky aj v súčasnosti zohrávajú významnú úlohu ženy, ktoré celkovo tvoria väčšinu veriacich a aktívne sa zúčastňujú na náboženských aktivitách.

Dr. Gina Zurlová o ženách v kresťanskom svete prednášala na Gordon-Conwell Theological Seminary aj v minulom roku, tu je jej vystúpenie:

Súčasné prognózy poukazujú na ďalšie posuny rovnakým smerom a naznačujú, že do roku 2050 bude prevažná väčšina 77 % kresťanov pochádzať z globálneho Juhu. Tieto čísla zahŕňajú všetky prúdy kresťanstva od rímskokatolíckych, pravoslávnych, protestantov, evanjelikálov, letničných až po charizmatikov.

"Evanjelikáli sa objavili v 18. storočí ako hnutie obnovy v rámci protestantizmu, ktoré sa v 20. storočí presunulo na globálny juh. A aj keď sú Spojené štáty americké krajinou s najväčším počtom evanjelikálov na svete, štyri pätiny všetkých evanjelikálov na celom svete sú ľudia inej farby pleti," povedala Zurlová.

Letničné charizmatické hnutie, ktoré vzniklo na začiatku 20. storočia, sa stalo charakteristickým znakom viery globálneho Juhu a zahŕňalo rôzne prejavy v rámci klasického letničného hnutia, Katolíckeho charizmatického hnutia a iných charizmatických hnutí.

Zurlová poznamenala, že trendy ponúkajú určitý pohľad na to, kde sa bude nachádzať ďalšie centrum kresťanstva. "Kdekoľvek sa šírilo kresťanstvo a v 20. storočí sa s ním šírilo letničné charizmatické hnutie, zdá sa, že budúcnosť globálneho kresťanstva je letničná."

Ako sa geografické rozloženie kresťanstva neustále mení, Afrika a Ázia sú svedkami nárastu kresťanskej populácie, zatiaľ čo Európa a Severná Amerika zaznamenávajú pokles. V týchto regiónoch šírenie letničných a charizmatických hnutí prispieva k náboženskej rozmanitosti.

Zurlová zdôraznila, že je dôležité, aby si kresťanskí lídri boli vedomí týchto štatistík a vývoja, pretože im pomôžu pochopiť meniacu sa globálnu štruktúru v rámci kresťanstva.

Pozrite sa na ohlasy z tohtoročného Globálneho kresťanského fóra v Ghane:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christianity Daily, The christian Today. Foto: Dr. Gina Zurlo počas jej prednášky (www.christiandaily.com)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies