Lukašenko sa snaží vyhnúť ústavnej reforme, pred súd sa postaví jeho uväznený protikandidát

NETKY.SK • 11 Február 2021, 09:38 • 2 min
Lukašenko sa snaží vyhnúť ústavnej reforme, pred súd sa postaví jeho uväznený protikandidát

MINSK – V Bielorusku zasadne Všebieloruské ľudové zhromaždenie, ktoré bude rokovať o zmenách v ústave. Tie avizoval prezident Alexandr Lukašenko po vyhlásení augustových volieb a vlne protestov. V krajine sa tiež spustí súdny proces s uväzneným opozičným politikom, ktorý chcel kandidovať proti hlave štátu.

slovakia

left justify in out

Všebieloruské ľudové zhromaždenie (VLS) je akýmsi mimosystémovým kongresom vládnych predstaviteľov okolo prezidenta Alexandra Lukašenka a režimu. Tvoria ho zástupcovia z rôznych oblastí spoločnosti, pričom sa schádza raz za päť rokov. Opozícia ho však označuje za nelegálny, keďže sa ho nemôže zúčastňovať.

 

Pôvodne sa predpokladalo, že 2700 delegátov by mohlo riešiť sľubované zmeny v ústave, ktoré by umožnili vypísanie nových prezidentských volieb. To sa však pravdepodobne nenaplní. Nová ústava by mala byť hotová až koncom tohto roka, pričom o zmenách následne rozhodnú občania v referende.

 

img

 

následne by došlo k vypísaniu nových prezidentských volieb. Lukašenko tak naťahuje čas, pričom sa chce pri moci udržať čo najdlhšie

 

Opozícia však trvá na ústavnej reforme, ktorá by zabezpečila odchod z čela krajiny autoritárskemu prezidentovi.

 

Prečítajte si tiež: V Bielorusku zorganizovali odporcovia režimu prvú novoročnú demonštráciu, v putách skončilo najmenej sto ľudí

 

Lukašenkove „kľučky“

Lukašenko však pomaly ústavné reformy odsúva. Odborníci sa domnievajú, že je to pre pôžičku poľavujúci tlak zo strany Ruska.

 

Moskva mu tiež prisľúbila, že ak by v krajine situácia s demonštráciami vymkla kontrole, na pomoc mu pošlú bezpečnostné zložky.

 

Na oplátku Lukašenko prisľúbil presunutie viacerých prezidentských právomocí na parlament a vládu.

 

img

 

Zároveň pripustil aj úplný odchod z čela krajinyPrezidentovi hrajú do karát aj postupne sa znižujúca intenzita protestov. Domnieva sa, že reforma už nie je potrebná, pretože demonštrácie úspešne potlačil.

 

Neúspech naznačuje aj bieloruský premiér Roman Golovčenko, ktorý ešte v priebehu minulého týždňa povedal, že určite nechcú ústavu “zničiť“.

 

„V rámci inovácií by sme nemali oslabiť moc prezidenta, ktorá stmelila krajinu a umožnila nám ustáť divoký útok, ktorý sme nedávno zažili,“ povedal Golovčenko. Protesty vypukli pred pol rokom po tom, ako sa Lukašenko nechal vyhlásiť za víťaza prezidentských volieb.

 

Mohlo by vás zaujímať: 

 

Opozícia považuje voľby za sfalšované

Výsledky rovnako odmieta uznať aj Európska únia. Úrady, ku ktorým nemali prístup medzinárodný pozorovatelia, nepripustili troch hlavných opozičných kandidátov, Viktara Babaryku, Valeryje CapklaluSjarheje Cichanovského, manžela líderky opozície Sviatlany Cichanovskej.

 

Keďže okrem Capkala skončili ďalší dvaja protikandidáti vo väzení, do čela opozície sa postavila práve Cichanovská.

 

Tá sa po voľbách vyhlásila za víťazku a proti výsledku podala sťažnosť. Následne bola zadržaná a bezpečnostnými zložkami vyhnaná do Litvy, kde dostala azyl.

 

Babyraka sa postaví pred najvyšší súd

Ešte v priebehu minulého týždňa sa mal exšéf banky Balgazprombank Viktar Babaryka postaviť pred súd. Iba tri dni pred jeho júnových zatknutím prevzal vedenie banky štát a v putách skončilo viac ako desať vedúcich pracovníkov.

 

Všetci zadržaní, vrátane Babaryka, čelia obvineniam z prania špinavých peňazí a daňových únikov.

Keďže o Babarykovom prípade bude rozhodovať Bieloruský najvyšší súd, proti rozsudku sa nebude môcť odvolať.  

 

img

 

Na súd vo väzbe čaká aj šéfka jeho volebného tímu a čelná predstaviteľka opozičnej Koordinačnej rady Mary Kalesnikavová. Tú režim viní z vyzývania k akciám ohrozujúcich národnú bezpečnosť.

 

Za mrežami naďalej ostáva aj bloger a manžel Sviatlany Cichanovskej, ktorý bol zatknutý pre porušovanie verejného poriadku. V októbri mal byť pritom prepustený a vyšetrovaný na slobode, úrady ho ale obvinili z podnecovania nenávisti, čo im umožnilo jeho väzbu predĺžiť.

 

Súvisiaci článok: Situácia v Bielorusku sa zhoršuje! OSN hovorí o možnom mučení demonštrantov v uliciach

 

Intervenčné tábory pre demonštrantov

Od augusta sa pravidelne na demonštráciách zúčastňovalo okolo 200 tisíc ľudí, ktorí vyzývali Lukašenka na odchod. V putách pritom skončilo viac ako 30 tisíc odporcov režimu.

 

Policajné komandá sa pritom neštítili ničoho a zadržaných ľudí dokonca mučili. Ako upozornila stanica RFE/RP, v januári uniklo dokonca video z rokovania ministra vnútra, ktorý prišiel s plánom vybudovať intervenčné tábory pre demonštrantov.

 

Nahrávku zverejnila iniciatíva BYPOL, ktorú tvoria bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek a ktorá sa zaoberá vyšetrovaním a dokumentáciou Lukašenkových excesov. Bieloruské úrady tieto informácie označila za lži.

 

Prečítajte si viac: Lukašenko sa snaží preniesť problémy v Bielorusku na geopolitickú úroveň

 

Demonštrácie sa roztrúsili

Na základe výpovedí svedkov sa internačný tábor aj zriadil, keďže si ním niektorí prešli. Bol vybudovaný z detoxikačného centra a fungoval iba pár dní. Následne bol z neznámych dôvodov zatvorený.

 

Za mrežami sa ocitlo približne 200 politických väzňovtisíce ľudí emigrovalo. Režim tlačí aj na nezávislých novinárov. Najmenej voči deviatim z nich bolo v septembri vznesené obvinenie.

 

img

 

Opozícia už avizovala, že protesty budú pokračovať. Aktuálne sa však konajú rozptýlene po celej krajine, čo má sťažiť policajným hliadkam v ich zásahoch.

 

Prečítajte si tiež: Bieloruským novinárkach hrozí trojročné väzenie za natáčanie demonštrácii proti Lukašenkovi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies