Je jedno, či vyfajčíte tri cigarety denne, alebo celú krabičku

NETKY.SK • 21 Október 2019, 17:01 • 2 min
Je jedno, či vyfajčíte tri cigarety denne, alebo celú krabičku

Dnes už nikto nepochybuje o tom, že cigaretový dym je pre naše zdravie škodlivý. Napriek tomu sa mnohí tohto zlozvyku nedokážu úplne zbaviť, snažia sa teda obmedziť fajčenie aspoň na minimum.

slovakia

left justify in out

Denne tak vyfajčia menej ako päť cigariet v domnení, že pre svoje pľúca a celkové zdravie aspoň čiastočne niečo urobia. Podľa najnovšej štúdie uverejnenej v odbornom časopise Lancet Respiratory Medicin je ale v skutočnosti jedno, či vyfajčíte malé množstvo cigariet denne, alebo naopak celú krabičku, dopady na pľúca to má veľmi podobné.

 

Vedci sledovali vplyv fajčenia na zdravie u viac ako 25 000 Američanov vo veku 17 až 93 rokov po dobu dvadsiatich rokov.

 

Desaťtisíc z nich pritom na začiatku skúmania tvorili nefajčiari, sedemtisíc tí, ktorí s fajčením už skoncovali, 5800 ľudí, ktorí boli odhodlaní s fajčením skoncovať, ale ešte sa im to úplne nepodarilo, a 2500 fajčiarov.

 

Pri všetkých zúčastnených pritom odborníci vykonali okrem bežného vyšetrenia (zisťujúce aktuálne aj rodinnú anamnézu, demografiu a životný štýl) zároveň aj spirometrické vyšetrenie pľúc (hodnotiace funkciu pľúc).

 

Už v priebehu výskumu bolo pritom jasne viditeľné, že bývalí fajčiari aj aktuálne fajčiari mali horšiu funkciu pľúc ako nefajčiari, pričom medzi poškodením pľúc ľahkých a ťažkých fajčiarov nebol veľký rozdiel.

 

Odborníci pritom brali ohľad na fakt, že pľúcne funkcie prirodzene klesajú aj s vekom. Avšak aj toto zistenie potvrdilo, že fajčenie tento proces urýchľuje, kvôli čomu fajčiarom hrozí veľké riziko vzniku chronickej pľúcnej obštrukčnej choroby, a to bohužiaľ bez väčšieho ohľadu na to, aké množstvo denne vyfajčí.

 

 

Ak denne fajčiar vyfajčí menej ako 5 cigariet jeho poškodenie pľúc je len o tretinu nižšie, než je tomu u fajčiarov, ktorí vyfajčia 30 a viac cigariet denne. Zatiaľ čo u ľahšieho fajčiara dôjde k určitému poškodeniu pľúc za jeden rok, u silných fajčiarov sa tak stane za 9 mesiacov, čo odborníci považujú za minimálny rozdiel.

 

"Náš výskum by mal motivovať ľudí, aby sa neuspokojili len s obmedzením denne vyfajčených cigariet, ale aby sa snažili s fajčením úplne skoncovať," upozorňuje pre Time spoluautorka štúdie doktorka Elizabeth Oelsnerová z irvingskej Columbia University.

 

Mali by mať tiež na mysli, že čím dlhšie budú fajčiť, tým budú rásť aj ďalšie zdravotné riziká. Funkcia pľúc bývalých fajčiarov už nikdy nebude taká ako u nefajčiarov. Ako výskum ukázal, horšiu funkciu pľúc majú ľudia aj desaťročia po tom, čo sa zbavia zlozvyku.

 

"Neexistuje teda žiadne ideálne množstvo vyfajčených cigariet denne. Pre zdravie svojich pľúc najlepšie urobíte, ak sa fajčenia úplne vzdáte," uzatvára Oelsnerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies