Toto malé mesto vo Francúzsku predáva dom za iba 1 euro – prihlášky sú otvorené, avšak má to háčik

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 18:00 • 2 min
Toto malé mesto vo Francúzsku predáva dom za iba 1 euro – prihlášky sú otvorené, avšak má to háčik

SAINT-AMAND-MONTROND - Krajiny po celom svete sa už niekoľko rokov stávajú virálnymi kvôli predajom opustených alebo schátraných nehnuteľností za približne 1 dolár – často symbolickú cenu. Cieľom týchto schém je prilákať kupujúcich a pomôcť zvrátiť zmenšovanie populácie. Mestá v Taliansku to urobili niekoľkokrát a teraz malé mesto vo Francúzsku podniká druhý pokus s vlastným domácim programom za 1 dolár.

slovakia

left justify in out

Francúzske mesto Saint-Amand-Montrond predáva dom s rozlohou 828 štvorcových stôp za 1 euro alebo 1,07 USD. Je to dvojpodlažný dom s dvoma spálňami a jednou a pol kúpeľňou. K nehnuteľnosti patrí aj dvor a garáž, podľa Ouest France, a nachádza sa v centre mestečka.

Podobne ako pri niektorých iných obchodoch v Európe, aj tento dom potrebuje serióznu prácu. Nebývalo sa v ňom 12 rokov a mesto odhaduje, že jeho renovácia bude stáť približne 136 180 USD.

Záujemcovia o bývanie by sa mali pripraviť aj na to, že sa nakoniec presťahujú do Saint-Amand-Montrond. Mesto s približne 9000 obyvateľmi hľadá nového majiteľa domu ako„vážneho kandidáta, ktorý má životný plán v Saint-Amand-Montrond, a ktorý sa tam chce naozaj usadiť,“ povedal pre Ouest France Francis Blondieau, zástupca pre územné plánovanie.

„Cieľom tohto systému je podporiť renováciu starých budov, znížiť počet voľných bytov a predovšetkým oživiť centrum mesta,povedal Blondieau. 

Prihlášky sa otvárajú 1. apríla a prijímajú sa do 15. júna. Záujemcovia musia do balíka prihlášok uviesť plány rekonštrukcie a podrobné informácie o financovaní.

Hoci to nie je nariadené, Blondieau povedal francúzskym novinám, že navrhuje zaslať sprievodný list, ktorý podrobne uvedie plán nehnuteľnosti s vašou žiadosťou. Mesto to myslí vážne so schopnosťou kupujúceho vytvoriť si život v Saint-Amand-Montrond v nasledujúcich rokoch.

Podľa žiadosti bude odmietnutý každý, kto chce z nehnuteľnosti urobiť druhý domov alebo ju prenajať. Mesto chce, aby v dome niekto býval aspoň 10 rokov"Cieľom je, aby sa nový majiteľ podieľal na živote štvrte," povedal Blondieau.

Potenciálni kupci môžu nehnuteľnosť navštíviť od 15. mája. Mesto potom dúfa, že nového majiteľa domu vyberie do septembra a v januári 2025 budú mať podpísané zmluvy. Po podpísaní zmluvy sa renovácia musí začať do piatich mesiacov a musí byť dokončená do júla 2028.

Vybraný kupujúci bude môcť požiadať o finančnú pomoc na renováciu nehnuteľnosti, ale musí splniť niekoľko kritérií stanovených v žiadosti, vrátane využitia miestnych remeselníkov na prácu.

Je to druhýkrát, čo to Saint-Amand-Montrond urobil. Prvý pokus bol v roku 2021 a prihlásilo sa viac ako 90 ľudí, povedal Blondieau pre Ouest France.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNBC News / Celia Fernandez / Ouest France, Foto: Facebook / Ville de Saint-Amand-Montrond
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies