Už čoskoro by sa mohli deti od 12 rokov očkovať aj vakcínou od spoločnosti Moderna

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 06:34 • 2 min
Už čoskoro by sa mohli deti od 12 rokov očkovať aj vakcínou od spoločnosti Moderna

NEW YORK - Americká farmaceutická spoločnosť Moderna oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 poskytuje silnú ochranu aj deťom vo veku od 12 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mohla by sa tak stať druhou očkovacou látkou pre túto vekovú skupinu. USA a Kanada tento mesiac schválili pre deti vo veku od 12 rokov vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

 

Moderna chce byť ďalšou a uviedla, že začiatkom júna svoje dáta predloží americkému Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a ďalším globálnym regulátorom.

Podľa predbežných zistení vakcína firmy Moderna vytvorila u detí vo veku 12 až 17 rokov rovnakú imunitnú ochranu ako u dospelých. Po jej podaní sa u detí prejavili rovnaké vedľajšie účinky, ako sú bolesť ramena, bolesť hlavy a únava. Firma zároveň uviedla, že vakcína preukazuje 93-percentnú účinnosť dva týždne po prvej dávke.

Hoci u detí je oveľa menšia pravdepodobnosť ako u dospelých, že budú mať vážny priebeh ochorenia COVID-19, na celkovom počte infekcií v USA sa podieľajú približne 14 percentami. Podľa údajov Americkej akadémie pediatrie len v USA na COVID-19 zomrelo najmenej 316 detí.

Firmy Pfizer a Moderna začali testy očkovacej látky proti koronavírusu aj u mladších detí vo veku od 6 mesiacov do 11 rokov. Výskumníci u mladších detí testujú použitie menších dávok vakcíny. Odborníci dúfajú, že čiastočné výsledky budú mať na jeseň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies