Tomáš: Diskusia o amnestiách by sa mala odložiť do verdiktu ÚS SR

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:19 • 2 min
Tomáš: Diskusia o amnestiách by sa mala odložiť do verdiktu ÚS SR

BRATISLAVA – Ak má mať iniciatíva poslanca NR SR Jána Budaja na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara úspech, mala by byť diskusia o jeho návrhu podľa poslanca NR SR Erika Tomáša (Smer-SD) odložená až do prípadného rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Ako povedal Tomáš dnes pre agentúru SITA, otázkou však je, či ústavný súd môže podávať výklad.

slovakia

left justify in out

„Poslanci by sa však mali aspoň pokúsiť o podanie kvalifikovaného podnetu,“ povedal Tomáš. Obrátenie sa na ústavný súd so žiadosťou o výklad k Mečiarovým amnestiám avizovali predsedovia koaličných strán.


Ak by ústavný súd konštatoval, že zrušenie Mečiarových amnestií je v súlade s ústavou a zákonmi, Tomáš bude za ich zrušenie hlasovať „obomi rukami“. „Keď sa právnické elity nevedia zhodnúť, či je to možné alebo nie je možné urobiť ústavným zákonom, považujem za najčistejšie riešenie verdikt ústavného súdu,“ dodal Tomáš.


Poslanci NR SR v decembri posunuli do druhého čítania návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO) na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies