NÚDCH využije peniaze z plánu obnovy na obnovu neurochirurgie a robotickú sálu

NETKY.SK • 7 September 2023, 07:30 • 2 min
NÚDCH využije peniaze z plánu obnovy na obnovu neurochirurgie a robotickú sálu

BRATISLAVA - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave využije viac ako 4,6 milióna eur z plánu obnovy na rekonštrukciu neurochirurgie a na zriadenie robotickej operačnej sály. Stane sa tak prvou detskou nemocnicou na Slovensku, ktorá využíva robotický chirurgický systém da Vinci, informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

slovakia

left justify in out

Finančné prostriedky dostane NÚDCH v rámci tzv. malej výzvy na rekonštrukciu nemocníc. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo uspieť v tejto výzve a získať tak potrebné finančné prostriedky na vybudovanie lôžkového oddelenia detskej neurochirurgie, čím sa nám podarí nielen zvýšiť komfort pre našich pacientov, ich rodičov a zdravotníkov, ale aj zvýšiť bezpečnosť a hygienické kritériá kladené na toto prestížne pracovisko,“ uviedol riaditeľ ústavu Peter Bartoň.

 

V rámci rekonštrukcie chce NÚDCH vybudovať nové moderne riešené izby, súčasťou bude aj izolačná izba pre infekčných pacientov. „Na izbách sa počíta aj s miestom pre rodičov,“ dodala Kamenická. Nové a moderné budú tiež ambulancie, ošetrovňa, jedáleň pre pacientov a zázemie pre personál.

NÚDCH chce zároveň vybudovať robotickú operačnú sálu. Jej benefitmi sú podľa hovorkyne najmä možnosť miniinvazívneho prístupu, menšie krvné straty, rýchlejšia rekonvalescencia, menšia bolesť pre pacientov a s tým súvisiace skrátenie hospitalizácií. „Roboticky asistovaný chirurgický prístup nachádza uplatnenie v mnohých chirurgických odboroch – v urológii, všeobecnej chirurgii, hrudnej chirurgii, onkochirurgii a iných, a som veľmi rád, že naša nemocnica sa stane prvou detskou nemocnicou na Slovensku, kde našim pacientom budeme môcť tento typ zdravotnej starostlivosti poskytnúť,“ ozrejmil Bartoň.

 

V rámci tzv. malej výzvy na rekonštrukciu nemocníc s alokáciou 53 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy má získať dotáciu 15 projektov. V skupine projektov, ktoré majú podporiť, sú žiadosti 14 nemocníc, Psychiatrická nemocnica Hronovce uspela s dvomi žiadosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štandard / TASR Foto: Trend
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies