Šéf americkej diplomacie Blinken: Nový návrh je pre Hamas veľkorysý, mal by ho prijať

NETKY.SK • 1 Máj 2024, 17:30 • 2 min
Šéf americkej diplomacie Blinken: Nový návrh je pre Hamas veľkorysý, mal by ho prijať

AMMÁN/JERUZALEM. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken opäť vyzval palestínske hnutie Hamas, aby prijalo dohodu o prímerí v Pásme Gazy a prepustilo rukojemníkov. Blinken v Jordánsku rokoval aj o zvýšení humanitárnej pomoci Palestínčanom, informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Šéf americkej diplomacie tiež oznámil, že pomoc zasielaná z Jordánska bude na vstup do Pásma Gazy využívať izraelský hraničný priechod Erez. Američanmi budované mólo na dodávky pomoci po mori by malo začať už čoskoro fungovať. V utorok večer Blinken odletel do Izraela.

Je treba zabrániť hladomoru

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa je sever Pásma Gazy o krok bližšie k tomu, aby sa tam zabránilo hladomoru, ale je potrebné dodať viac pomoci. Ako uviedla agentúra Reuters, Guterres vyzval Izrael, aby otvoril dva hraničné priechody do severnej časti oblasti.

Americký minister Blinken na rokovaniach s jordánskym kráľom Abdalláhom II. zdôraznil, že pokiaľ ide o prímerie, "Hamas by mal prijať návrh, ktorý je na stole". Referoval o tom hovorca americkej diplomacie Matthew Miller. V pondelok Blinken povedal, že nový návrh na prímerie je pre Hamas veľkorysý. "Už žiadne meškanie, žiadne výhovorky. Teraz musíme konať," odkázal Blinken na adresu Hamasu. Jordánsky kráľ tiež považuje dosiahnutie prímeria za nevyhnutné.

Okrem jordánskych predstaviteľov rokoval Blinken v Ammáne aj so Sigrid Kaagovou, koordinátorkou OSN pre humanitárne aktivity a rekonštrukciu v Pásme Gazy. Americký minister privítal skutočnosť, že dodávky pomoci z Jordánska určené pre severnú časť Pásma Gazy budú využívať znovu otvorený izraelský hraničný priechod Erez, uvádza agentúra Reuters. Podľa izraelských médií bol priechod vážne poškodený pri teroristickom útoku 7. októbra a následne bol uzavretý.

Mólo na pobreží Pásma Gazy, ktoré od minulého týždňa buduje americká armáda, by malo tiež čoskoro fungovať, povedal Blinken. Pomoc prichádza aj cez more do izraelského prístavu Ašdod. Blinken uviedol, že otvorenie móla umožní zvýšiť objem pomoci. Nová trasa ale nesmie nahradiť objem pomoci prepravovanej po súši.

Stále sa počíta s námorným koridorom z Cypru, ktorý je od Pásma Gazy vzdialený približne 370 kilometrov. Cyperský prezident Nikos Christodulidis povedal, že mólo by malo byť hotové vo štvrtok. Washington o tom informoval cyperské orgány. „Prípravy sú v plnom prúde,“ povedal cyperský prezident a dodal, že Cyprus spolupracuje s USA, EÚ a Spojenými arabskými emirátmi na sprevádzkovaní koridoru.

Po návšteve Jordánska Blinken odcestoval do Izraela, kde mal na programe rokovania s prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom. Tamojšej vláde predložil zoznam vecí, ktoré treba urobiť na zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Izraelská armáda od októbra bojuje proti palestínskemu hnutiu Hamas na palestínskom území, čo spôsobilo dramatickú humanitárnu situáciu pre tamojších civilistov.

Podľa palestínskych úradov kontrolovaných Hamasom zahynulo v dôsledku bojov viac ako 34 000 ľudí. Izrael začal vojnu po cezhraničnom teroristickom útoku Hamasu na južný Izrael, ktorý si vyžiadal 1 200 obetí.

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v utorok rokoval v Izraeli. Podľa zdroja agentúry Reuters povedal izraelskému premiérovi Netanjahuovi, že pripravovaná izraelská ofenzíva v Rafahu je zlý nápad, ktorý nič nerieši. Netanjahu ale zdôraznil, že Izrael je odhodlaný uskutočniť ofenzívu v južnej časti Pásma Gazy a zničiť tamojšie jednotky ozbrojeného krídla hnutia Hamas. Podľa izraelskej tlače Séjourné sa vyjaril, že Francúzsko sa v rámci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) bude zasadzovať za nové sankcie voči Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Inge Vrabcová
Zdroj: AFP, Reuters, ČTK, Foto: Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken /Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies