Tisícky argentínskych pracovníkov budú protestovať proti škrtom v rozpočte prezidenta Javiera Mileia

NETKY.SK • 24 Január 2024, 11:46 • 2 min
Tisícky argentínskych pracovníkov budú protestovať proti škrtom v rozpočte prezidenta Javiera Mileia

BUENOS AIRES - Argentínsky prezident Javier Milei čelí v stredu prvej veľkej výzve svojej politiky znižovania rozpočtu, keďže sa od robotníkov očakáva, že stiahnu nástroje po tisícoch a vyjdú na protest do ulíc.

slovakia

left justify in out

Najväčší odborový zväz tejto juhoamerickej krajiny, CGT, s približne siedmimi miliónmi členov, prisľúbil masívnu mobilizáciu proti Mileiovej kampani zameranej na dereguláciu a ekonomické reformy, pri ktorých sa mnohí obávajú, že budú zraniteľní voči vykorisťovaniu a budú chudobnejší.

 

Podľa lídra CGT Pabla Moyana sa k nim pridajú ďalšie, menšie odbory a občianske skupiny, ktoré sa zaviažu, že „neustúpia ani centimeter z toho, čo sa dosiahlo“ v oblasti ochrany práce a spotrebiteľov.

 

Nikdy predtým nebol hromadný štrajk zvolaný tak skoro počas funkčného obdobia novej argentínskej vlády: iba 45 dní.

 

Vláda neberie výzvu len tak. Zriadila anonymnú, bezplatnú linku, na ktorej môžu ľudia hlásiť „hrozby a nátlak“ na pracovníkov, aby sa držali ďalej od svojej práce. Uviedla tiež, že každému štrajkujúcemu verejnému zamestnancovi odoberie jeden deň výplaty a odborom odovzdá účet za stredajšie nasadenie polície.

Milei nastúpil do úradu v decembri po kampani, v ktorej sa zaviazal znížiť verejné výdavky. Desať dní po tom, čo sa dostal k moci, Milei oznámil súbor rozsiahlych reforiem, ktoré znížili niektoré ochrany pracovníkov, zrušili cenový strop na nájomné a zrušili cenové kontroly niektorých spotrebných tovarov.

 

Miera chudoby v tretej najväčšej ekonomike Latinskej Ameriky je na úrovni 40 percent a krajina po desaťročiach zlého finančného hospodárenia bojuje s ročnou infláciou presahujúcou 200 percent.

 

Pesos "sú v strate"

Mileiove reformy sú tiež spochybňované na súde, pričom odbory, obchodné komory a mimovládne organizácie vedú viac ako 60 súdnych sporov. Jedna kapitola Mileiho takzvaného "mega dekrétu" o reformách výdavkov, ktorá sa zaoberá pracovnými záležitosťami, už bola zmrazená súdom, kým ju Kongres nepreskúma.

 

Okrem iného sa reforma snažila predĺžiť skúšobnú dobu zamestnania z troch na osem mesiacov, taktiež znížiť kompenzáciu v prípade prepustenia a skrátiť tehotenskú dovolenku.

 

Pokiaľ ide o zvyšok vyhlášky, vláda vyvíja tlak na zákonodarcov, aby ju urýchlene prijali, no naráža na určitý odpor stredopravej opozície.

 

Aj ekonomika odolala pokusom Mileia zvýšiť exportnú konkurencieschopnosť tým, že minulý mesiac devalvovala peso o viac ako 50 percent

 

"To, čo sa dosiahlo v konkurencieschopnosti, je stratené infláciou," povedal ekonóm Martin Epstein pre AFP. A keďže úrokové sadzby sú oveľa nižšie ako inflácia, "akákoľvek investícia do pesos je strata," dodal, čo znamená, že ľudia kupujú americké doláre -- čo znamená, že výmenný kurz pesa na neformálnom trhu stúpa na 1,235 za dolár. Oficiálna sadzba je 868 pesos.

Trhy očakávajú v nadchádzajúcich mesiacoch ďalšiu devalváciu a analytici hovoria, že pravdepodobne budú nasledovať ďalšie nepokoje, najmä s vyššími nákladmi na školské pomôcky, ktoré sa čoskoro obnovia, navyše k zvýšeniu cien palív, potravín a dopravy.

 

Ďalším úderom do reforiem, musela Mileiova vláda stiahnuť plán na zníženie verejného financovania filmového priemyslu po tom, čo protiútok zo strany odvetvia získal podporu medzinárodných hviezd vrátane španielskeho režiséra Pedra Almodovara.

 

Najväčší odborový zväz juhoamerickej krajiny, CGT, s približne siedmimi miliónmi členov, prisľúbil masívnu mobilizáciu proti Mileiovej kampani zameranej na dereguláciu a ekonomické reformy, pri ktorých sa mnohí obávajú, že budú zraniteľní voči vykorisťovaniu a budú chudobnejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France24 / NEWS WIRES / AFP, Reuters, Financial Times, Foto: Reuters / Agustin Marcarian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies