Donald Trump sa dopustil pohŕdania súdom a musí zaplatiť pokutu

NETKY.SK • 25 Apríl 2022, 21:02 • 2 min
Donald Trump sa dopustil pohŕdania súdom a musí zaplatiť pokutu

NEW YORK – Newyorský sudca v pondelok uviedol, že bývalý americký prezident Donald Trump sa dopustil pohŕdania súdom za to, že „adekvátne nereagoval“ na žiadosť generálnej prokurátorky štátu New York v rámci vyšetrovania jeho podnikateľských aktivít. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

„Pán Trump, viem, že beriete svoje podnikanie vážne, a ja beriem vážne svoju (prácu),“ povedal sudca Arthur Engoron a nariadil Trumpovi zaplatiť pokutu výške 10 000 dolárov za každý deň omeškania. Newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová požiadala súd, aby určil, či sa Trump dopustil pohŕdania súdom, keď premeškal lehotu na odovzdanie vyžiadaných dokumentov, ktorá bola stanovená súdom na 31. marca. Trump má podľa sudcu platiť pokutu za každý ďalší deň omeškania.

 

img

 

Bývalý americký prezident tvrdí, že úrady ho vyšetrujú z politických dôvodov, a ich konanie označuje za „hon na čarodejnice“. Jamesovej úrad vedie vyšetrovanie voči exprezidentovej spoločnosti The Trump Organization. Trumpova rodinná firma so sídlom v New Yorku zrejme nesprávne uvádzala hodnotu svojho majetku, aby získala výhodné pôžičky či, naopak, daňové úľavy. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že spoločnosť nadhodnocovala svoj majetok, keď si chcela zaistiť výhodné pôžičky, a, naopak, hodnotu podhodnocovala, keď mala platiť dane.

 

Samotná Jamesová uviedla, že jej vyšetrovanie našlo „významné dôkazy“, ktoré naznačujú, že finančné výkazy spoločnosti sa viac ako desať rokov „zakladali na zavádzajúcich a nepravdivých údajoch“, ktorých cieľom bolo zabezpečiť si ekonomické výhody.

 

Možno vás zaujme: Ruský diplomat tvrdí, že vyhlásiť prímerie na Ukrajine nateraz nemá zmysel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies