Príklad z českých Nerutovíc môže inšpirovať odkalisko Poša i tzv. Trojuholník smrti

NETKY.SK • 25 August 2020, 14:41 • 2 min
Príklad z českých Nerutovíc môže inšpirovať odkalisko Poša i tzv. Trojuholník smrti

Súčasť Trojuholníka smrti stále znepokojuje. Nepomohola ani výnimočná situácia v blízkosti. Odkalisko Poša je stále aktívne.

slovakia

left justify in out

Bratislava – Keď občianske združenie (OZ) Za našu vodu robili analýzu stavu odkaliska Poša, zistilo sa, že stále sa sem odvádzajú nebezpečné látky. Aktivisti majú podozrenie, že tak robí čistička odpadových vôd. Majú podozrenie na zneužitie povolenia od, ktoré na využívanie tejto enviro-záťaže umožnil krajský úrad. Aktivisti žiadajú toto povolenie okamžite zrušiť.

 

Aktívne

„Odkalisko je stále aktívne, sú tam vypúšťané látky, ktoré nepochádzajú z historickej doby ani z výroby Chemka. Najviac nás prekvapilo, že Chemko Strážske dostalo povolenie, aby do environmentálnej záťaže vypúšťalo ďalšie a ďalšie chemické látky,“ povedala predsedníčka OZ Za našu vodu Annamarie Velič s tým, že látky ohrozujú aj ľudí v okolí.

 

 

Nebezpečné PCB-látky

Oblasť je aj plná PCB-látok, ktorých výskyt namerali už aj na Zemplínskej šírave, kde sa kúpu ľudia. Tieto látky sú karcinogénne a aktivisti sú presvedčení, že spôsobuje napríklad aj hormonálne i metabolické poruchy. Ešte predchádzajúca vláda Petra Pellegriniho vyhlásila mimoriadnu situáciu na rozhranie Košického a Prešovského kraja.

 

Mimoriadna situácia

A to práve pre PCB-látky, keďže z areálu bývalého Chemka pochádza množstvo sudov s PCB-látkami nekontrolovane uložených aj v okolitých lesoch. Aktivisti požadovali, aby sa odkalisko Poša tiež stalo súčasťou režimu mimoriadnej situácie. No neúspešne. 

 

Neratovice

Poši a jej okoliu by mohla pomôcť dekontaminačná linka. „PCB látka sa dá efektívne a ekologicky zlikvidovať, hoci za nemálo peňazí,“ doplnil podpredseda OZ Za našu vodu Tibor Tóth. Za príklad dáva české Neratovice, kde sa vybudovala takáto linka aj vďaka fondom Európskej únie.

 

 

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v pondelok (24. 8.) prezradil, že sa vo veci vypúšťania odpadovej vody do odkaliska sa už začalo konanie. Je presvedčený, že došlo k porušeniu zákona.

 

Prečítajte si aj o ďalších nebezpečných miestach Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies