Tisíce protestovali proti úsporným opatreniam v Španielsku

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 09:09 • 2 min
Tisíce protestovali proti úsporným opatreniam v Španielsku

MADRID - Tisíce ľudí v Madride protestovali proti politike úsporných opatrení a rekordne vysokej nezamestnanosti. Vyzývali premiéra, aby sa sústredil na tvorbu pracovných miest, ktorá by pomohla krajine na ceste z recesie.

slovakia

left justify in out

"Veríme, že si vláda uvedomí, že nemôže zvrátiť situáciu šetrením, šetrením a ešte väčším šetrením. Je čas zmeniť smerovanie a urobiť viac na podporu rastu,“ povedala Diana Rodriguez, bývalá pokladníčka banky, ktorá je nezamestnaná už takmer dva roky. Demonštrácie sa konali v 28 ďalších mestách, vrátane Barcelony, druhom najväčšom španielskom meste. Organizovali ich tri najväčšie španielske odborové organizácie. Požadujú, aby sa premiér Mariano Rajoy na summite EÚ, ktorý je na pláne na konci júna, usiloval o zmenu zamerania bloku na úsporné opatrenia. 

Vláda premiéra Rajoya, od kedy sa v decembri 2011 ujala funkcie, zaviedla škálu škrtov na strane výdavkov a zvyšovania daní, ako aj dôchodkovú reformu v snahe o nápravu verejných financií. Zaviazala sa, že v období rokov 2012 a 2014 v rámci bolestivého úsporného programu, ktorý vyvolal masové demonštrácie, ušetrí 150 mld. eur. Španielska ekonomika oslabovala počas prvých troch mesiacov tohto roka už siedmy kvartál v rade, zatiaľ čo nezamestnanosť sa vyšplhala na rekordných 27,16 %. Miera nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi vo veku od 16 do 24 rokov dokonca vyskočila na 57,22 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies