Za škodu na ruskej stíhačke zaplatí Slovensko vyše 2,6 milióna eur

NETKY.SK • 2 Jún 2021, 17:40 • 2 min
Za škodu na ruskej stíhačke zaplatí Slovensko vyše 2,6 milióna eur

Čiastka pôjde pre ruskú spoločnosť RSK MiG za škodu spôsobenú pádom stíhacieho lietadla MiG-29 počas cvičného letu v roku 2019. Vyplýva to z dohody o náhrade škody zverejnenej v centrálnom registri zmlúv.

slovakia

left justify in out

"Škoda ruskej strane vznikla v tom, že na lietadle MiG-29 sa nachádzali aj agregáty spoločnosti RSK MiG a nielen agregáty a materiál rezortu obrany," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva obrany SR Kovaľ Kakaščíková.

 

img

 

Už sa platilo 

V súvislosti s nehodou už rezort uhradil Poľnohospodárskemu družstvu DEVIO Nové Sady 570,69 eura za škodu na úrode a Slovenskému pozemkovému fondu 24,49 eura za škodu na agátovom poraste. Na ich pozemky dopadli trosky lietadla.

 

Vyšetrovanie 

Bezprostrednou príčinou havárie bol nedostatok paliva a následné rozhodnutie pilota o katapultáži. Incident podľa záverov komisie nezapríčinil stav lietadla ani nedostatok kompetencie zo strany pilota. Škodu na lietadle a munícii vyčíslili na celkovú čiatsku v hodnote 38 miliónov eur. Polícia vyšetrovanie nehody ukončila s tým, že nedošlo k trestnému činu. 

 

img

 

Nehoda

Minister Jaroslav Naď (OĽaNO) s veliteľmi armády ešte v čase po incidente informovali o príčinách tejto nehody. Stíhačka sa podľa vyšetrovateľov zrútila, pretože nemala dostatok paliva. 

 

img

 

"Tých faktorov bolo pri nehode viacero, išlo o reťazec pochybení," oznámil Naď. Zlé počasie, zlé vyhodnotenie situácie zo strany pilotovho veliteľa a nepresne ukazujúce meteorologické prístroje. Minister vylúčil, že by jednou z príčin pádu bola porucha lietadla. Slovenské migy sú síce dlhodobo poruchové, v tomto prípade však ich prístroje nezlyhali.

 

Osoby nachádzajúce sa v stíhačke 

Pilot havarovanej stíhačky, 39-ročný Ján Kurtík, sa zotavil a ďalej slúži v armáde. Jeho veliteľ, ktorý s ním letel vo dvojici, pár týždňov po nehode na vlastnú žiadosť odišiel do civilu.

 

Podľa Denníka N išlo o podplukovníka Mariána Bukovského, ktorý pôsobil ako zástupca veliteľa stíhacej letky. Ako sa ďalej denník vyjadruje, na tlačovej konferencii nezaznelo jeho meno, ale bol len označovaný skratkou "SK-01". 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies