Používanie elektrických kolobežiek upraví nový zákon, čo sa zmení?

NETKY.SK • 13 Jún 2019, 12:15 • 2 min
Používanie elektrických kolobežiek upraví nový zákon, čo sa zmení?

Doposiaľ sa nerozlišovalo medzi bežnou a elektrickou kolobežkou, teraz ale prichádza zmena.

slovakia

left justify in out

Vašej pozornosti určite neuniklo, že v mestách sa „množia“ elektrické kolobežky, ktorými sa ich majitelia pohybujú pomerne veľkou rýchlosťou napríklad aj po peších zónach. Nakoľko ide o relatívne nový spôsob mestskej prepravy, legislatíva zatiaľ nestihla na situáciu reagovať, a tak pre nich platili rovnaké predpisy ako pre chodcov.

 

img

 

Elektrické kolobežky sú k životnému prostrediu určite šetrnejšie, ako individuálna preprava autami. Sú malé, skladné, rýchle a práve vďaka absentujúcim zákonom s nimi možno jazdiť kdekoľvek. Čoraz viac ľudí ale začalo upozorňovať na skutočnosť, že rýchlo sa pohybujúce kolobežky nie sú rovnocenné chodcom a jazdou medzi nimi ich často vystavujú nebezpečným situáciám. A tak Ministerstvo vnútra SR reagovalo a upravilo zákon.

 

img

 

Doposiaľ nebolo používanie tohto druhu kolobežky v podstate nijako zvlášť zákonne upravené, teraz sa doplnením zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke oficiálne stane nemotorovým vozidlom, podobne ako bicykel. Bude preto musieť využívať cyklochodníky alebo pravú krajnicu vozovky s tým, že za zníženej viditeľnosti bude nevyhnutné, aby bol jej majiteľ opatrený reflexnými prvkami, mimo obce aj helmou. Týmto pádom sa upravuje aj otázka požívania alkoholických nápojov. V obci sa bude tolerovať do pol promile.

 

Zmena zákona sa začne na Slovensku naplno uplatňovať od januára 2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies