V Izreali sa konajú už štvrté parlamentné voľby za dva roky

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 14:52 • 2 min
V Izreali sa konajú už štvrté parlamentné voľby za dva roky

JERUZALEM - V Izraeli sa konajú už štvrté parlamentné voľby za dva roky. Hlasovanie, ktoré je vnímané ako referendum o vláde dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua, bude podľa prieskumov verejnej mienky tesným súbojom medzi jeho podporovateľmi a ľuďmi, ktorí chcú kohokoľvek iného, len nie jeho.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že až 15 % voličov bude voliť mimo svojich domovských obvodov, čo je viac ako obyčajne a zahŕňa to osoby s koronavírusom alebo v karanténepričom svoje hlasy budú môcť odovzdať aj pacienti na lôžku

 

Predikovať výsledok je náročné

Vzhľadom na tesný súboj, veľký počet nerozhodnutých voličov a počet malých strán, ktoré sa snažia prekročiť hranicu 3,25 % na vstup do parlamentu, bude náročné predpovedať výsledok pred dokončením rátania hlasov, pripomína agentúra AP.

Analytici očakávajú nižšiu účasť, keďže voliči sú okrem iného z volieb už unavení. Na úskalia takmer neprestajného kampaňovania upozornil aj prezident Reuven Rivlin.

 

img

 

„Štvoro volieb za dva roky narušilo dôveru verejnosti v demokratický proces,“ varoval prezident, keď sám v Jeruzaleme odovzdal svoj hlas, a vyzval ostatných, aby hlasovali, lebo „nie je inej cesty“.

 

Premiér čelí obvineniam z korupcie
Netanjahu postavil do centra svojej kampane úspešnú očkovaciu kampaň proti koronavírusu a poukázal aj na diplomatické dohody so štyrmi arabskými štátmi.

 

Oponenti tvrdia, že zbabral postup počas pandémie koronavírusu, poukazujú na zlý stav ekonomiky a mieru nezamestnanosti a tiež na to, že Netanjahu čelí procesu pre korupciu a nie je spôsobilý vládnuť.

 

img

Konkurentmi Netanjahua a jeho strany Likud sú jeho hlavý opozičný oponent Jair Lapid s jeho stranou Ješ atid či jeho bývalí spojenci Gideon Saar, ktorý sa oddelil od Likudu, so stranou Nová nádej a Naftali Bennett so stranou Nová pravica.

 

Likud, ako aj strany jeho rivalov sa budú usilovať získať na svoju stranu menšie politické subjekty, ako potenciálnych koaličných partnerov. Strana, ktorá dokáže zostaviť väčšinovú koalíciu, môže vytvoriť ďalšiu vládu, čo je proces, ktorý môže trvať niekoľko týždňov.

Voľby vyvolal rozpad tzv. krízovej vlády, ktorá vznikla vlani v máji. Vládu sužovali vnútorné súboje a napokon ju v decembri položil rozpočet, ktorý nedokázala schváliť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies