Zelenský priznal, že Ukrajina je na míle vzdialená vstupu do EÚ a NATO

NETKY.SK • 19 Október 2021, 12:13 • 2 min
Zelenský priznal, že Ukrajina je na míle vzdialená vstupu do EÚ a NATO

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že nevidí zmysel klásť otázky vedeniu EÚ o členstve Ukrajiny v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

„Úprimne povedané, nemá zmysel klásť otázky kolegom, keď vopred poznáte odpoveď. Niektoré som preto nepoložil ani šéfke Európskej komisie pani Ursule von der Leyenovej, ani predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi,“ povedal v rozhovore pre ICTV.

 

Podľa prezidenta, keby členstvo v EÚ záviselo od orgánov v Bruseli, Ukrajina by bola v Európskej únii „už včera“. Problém je však na úrovni jednotlivých štátov EÚ. „Keď hovoríme z očí do očí, hovoria, že sú za, ale existujú prekážky v súvislosti s inou krajinou,“ dodal.

 

img

 

Ukrajinský líder pripomenul, že Kyjev pokračuje v rokovaniach na úrovniach vlád, aby pochopil, kto je presne pripravený podporiť prijatie Ukrajiny do Európskej únie. „Štyri krajiny už podpísali, 3 teraz podpíšu. To je už 7, ale celkovo je tých krajín 27,“ dodal Zelenskyj.

 

Ukrajina začala po štátnom prevrate v roku 2014 vytrvalo presadzovať politiku integrácie so Západom. V nadväznosti na tieto očakávania boli vykonané zmeny v ústave, ktoré konsolidovali kurz krajiny v EÚ a NATO.

 

Zelenskyj v poslednom čase opakovane hovorí o dôležitosti vstupu Ukrajiny do Európskej únie a NATO. Vstúp do EÚ preto označil za strategický dosiahnuteľný sen a členstvo v NATO – jediným spôsobom, ako ukončiť konflikt v Donbase.

 

img

 

Medzitým ale európski politickí lídri dávajú Kyjevu jasne najavo, že vstup Ukrajiny do EÚ je ešte na dlho. Napríklad Johannes Hahn, ktorý pôsobil ako európsky komisár pre susedskú politiku a rozšírenie EÚ predtým uviedol, že je nereálne hovoriť o členstve Ukrajiny v Európskej únii v nasledujúcich rokoch Kyjevu odporučil, aby sa zameral na implementáciu asociačnej dohody s EÚ.

 

Mohlo by vás zaujímať: Tajné bohatstvo Zelenského? Obraz bojovníka proti oligarchom je zničený!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona