Igor Matovič poslal občanom túto urgentnú žiadosť. O čo nás tvrdo požiadal, to však dá vláda aj príkazom

NETKY.SK • 31 December 2020, 13:19 • 2 min
Igor Matovič poslal občanom túto urgentnú žiadosť. O čo nás tvrdo požiadal, to však dá vláda aj príkazom

Predseda vlády SR opäť zdôraznil, že situácia s novým koronavírusom je na Slovensku veľmi kritická. Zdôraznil však, že máme túto zbraň a máme ju v rukách všetci.

slovakia

left justify in out

Matovič preto všetkých vyzval, aby zostali doma, resp. na mieste, kde práve žijú a nikam už  nejazdili, vrátane silvestrovských či novoročných vinšovačiek. Od polnoci budú všetky návštevy domácností zakázané, hlasovať o tom bude vláda vo štvrtok o 15. hodine.

 

„Inštitút zdravotných analýz (IZA) vláde na základe najčerstvejších údajov práve poslal odporúčanie,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že ich žiadajú o celoplošné testovanie „kde podľa ich štútie spolu s Londom school of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) ide o mimoriadne efektívny intervenčný nástroj“.

 

No okrem toto žiadajú, aby sa aj sprísnili opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Keďže testy potrebné na celoplošné testovanie stále nie sú k dispozícii, „zostáva nám preto, bohužiaľ, len lockdown, respektíve jeho sprísnenie“.

 

 

Vo štvrtok bude od 15:00 rokovať aj vláda, kde sa prijmú sprísnené opatrenia, „ktoré začnú platiť od dnešnej polnoci a niektoré v dňoch nasledujúcich“. Premiér zdôraznil, že v nich bude zákaz domácich návštev a všetkých bublín.

 

Matovič je presvedčený, že aj práve pre stretávanie sa ľudí počas Vianoc a medzi sviatkami spôsobuje vysoké čísla nových nakazených, čo má za následok aj začiatok zlého stavu v zdravotníckych zariadeniach.

 

„Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom ... a nemocnice kolabujú. Masovo v nich pribúdajú starí rodičia, ktorých prišli na sviatky deti navštíviť. Bohužiaľ, aj s neželaným darčekom,“ dodal s tým, že žiada, aby ľudia zostali tam, kde práve sú.

 

„Zrušte akékoľvek plány na dnešné bujaré oslavy s ľuďmi mimo vašej domácnosti. Ide doslova o život,“ povedal s dôvetkom, že od nás všetkých závisí, kedy sa situácia zlepší. „Opatrenia sú tak silné, ako sme my sami,“ uzavrel na sociálnej sieti pred rokovaním vlády. Pozrite si aj aktuálne slovenské koronavírusové čísla. Prečítajte si aj o pomyselnej brzde, o ktorej hovorí prezidentka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies