Tip na výlet: Luxusná dovolenka za cenu lacného výletu. Bulharsko je ideálnou destináciou slovenských cestovateľov

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 15:30 • 2 min
Tip na výlet: Luxusná dovolenka za cenu lacného výletu. Bulharsko je ideálnou destináciou slovenských cestovateľov

Bulharsko je krajina s bohatou históriou a kultúrou, ktorá sa odráža v jej mnohých pamiatkach. Pri interakcii s miestnymi nezabudnite, že Bulhari kývajú na “nie” a krútia hlavou na “áno”, čo môže byť mätúce, a sprepitné je zvyčajne okolo 10% v reštauráciách.

slovakia

left justify in out

Ak plánujete cestu do Bulharska, je dôležité si najprv overiť vízové požiadavky, pretože Bulharsko je síce súčasťou EÚ, ale nie Schengenského priestoru. V závislosti od vašej národnosti môžete potrebovať vízum alebo len občiansky preukaz na vstup. Hoci je bulharský jazyk úradným jazykom a angličtina sa používa vo veľkých mestách, na vidieku je menej bežná, takže frázovník alebo prekladacia aplikácia môže byť užitočná.

Miestna mena je bulharský lev a je dobré mať pri sebe hotovosť, najmä mimo veľkých miest, pretože nie všetky miesta akceptujú karty, hoci bankomaty sú široko dostupné. Bulharsko má dobre prepojenú sieť autobusov a vlakov, ale prenájom auta vám poskytne väčšiu flexibilitu, najmä pri prieskume vidieka. Nezabudnite, že v Bulharsku sa jazdí po pravej strane.

Unikátny svet východnej Európy

Ubytovanie v Bulharsku sa pohybuje od hostelov až po luxusné hotely a odporúča sa rezervácia vopred, najmä počas hlavnej turistickej sezóny. Bulharská kuchyňa je známa svojimi jedlami ako šopský šalát, banica a kavarma, a nezabudnite vyskúšať rakiju, tradičnú ovocnú pálenku. Voda z vodovodu je vo všeobecnosti bezpečná na pitie a zdravotnícke zariadenia sú primerané, ale cestovné poistenie je odporúčané.

Bulharsko zažíva štyri rozdielne ročné obdobia, pričom letá sú horúce a ideálne na pláže, zatiaľ čo zimy sú chladné a ideálne na lyžovanie v horách. Pri interakcii s miestnymi nezabudnite, že Bulhari kývajú na “nie” a krútia hlavou na “áno”, čo môže byť mätúce, a sprepitné je zvyčajne okolo 10% v reštauráciách.

Velkolepá história

Bulharsko je krajina s bohatou históriou a kultúrou, ktorá sa odráža v jej mnohých pamiatkach. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Katedrála Alexandra Nevského v Sofii, ktorá je jednou z najväčších pravoslávnych katedrál na svete a je známa svojimi impozantnými kupolami a nádhernými fasádami. V Sofii sa tiež nachádza Boyanský kostol, stredoveký pravoslávny kostol z konca 10. storočia, ktorý je známy svojimi freskami a bol zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

V Plovdive, druhom najväčšom meste Bulharska, môžete navštíviť Staré mesto s jeho úzkymi dláždenými uličkami a historickými domami, ktoré predstavujú tzv. Bulharské obrodenie. Plovdiv je tiež domovom Antického divadla Philippopolis a Antického štadióna Philippopolis, ktoré sú vynikajúcimi príkladmi rímskej architektúry.

Príroda v Bulharsku tiež vytvorila niektoré nezabudnuteľné miesta, ako sú Devetashka jaskyňa, Aladža kláštor a Melnické pyramídy. Rilský kláštor, ďalšie miesto svetového dedičstva UNESCO, je symbolom bulharského dedičstva a je obklopený snehom pokrytými horami s úžasnými freskami.

Ďalšie významné pamiatky zahŕňajú Starý Nesebar, historické miesto s fascinujúcimi ruinami, Vitosha Boulevard, historickú pešiu zónu v srdci Sofie, a Cirkev svätého Mikuláša, architektonickú krásu s posvätnou kryptou pod zemou. Tsarevets, historická pevnosť v krásnom prostredí Veliko Tarnovo, je miestom, kde môžete na každom kroku dýchať históriu.

Toto sú len niektoré z mnohých pamiatok, ktoré Bulharsko ponúka, a každá z nich je svedkom bohatej histórie a kultúry tejto fascinujúcej krajiny.

Balkánska kuchyňa

Bulharská kuchyňa je súčasťou kuchyne juhovýchodnej Európy a zdieľa charakteristiky s inými balkánskymi kuchyňami. Je známa svojou rozmanitosťou, ktorá je dôsledkom geografických faktorov, ako sú klimatické podmienky vhodné pre pestovanie rôznych druhov zeleniny, bylín a ovocia1. Bulharské kulinárske tradície sú rozmanité a zahŕňajú významný príspevok z osmanskej kuchyne, a preto zdieľajú niektoré jedlá s blízkovýchodnou kuchyňou, vrátane musaky, gyuvetchu, kyufte, baklavy, ajranu a šiš kebabu.

Bulharské jedlá často zahŕňajú šaláty ako predjedlá a sú tiež známe dôrazom na mliečne výrobky, vína a ďalšie alkoholické nápoje, ako je rakia. Kuchyňa tiež ponúka rôzne polievky, ako je studená polievka tarator, a pečivo, ako je banica z lístkového cesta, pita a rôzne druhy böreku. Hlavné jedlá sú typicky vodné guľáše, buď vegetariánske alebo s jahňacím, kozím mäsom, teľacinou, kuracím mäsom alebo bravčovým mäsom. Hlboké vyprážanie nie je bežné, ale grilovanie - najmä rôznych druhov klobás - je výrazné.

Bravčové mäso je bežné, často zmiešané s teľacinou alebo jahňacinou, hoci sa tiež široko používa ryba a kuracie mäso. Hoci sa väčšina dobytka chová na mlieko namiesto mäsa, teľacina je obľúbená na grilovanie mäsových predjedál (meze) a v niektorých hlavných jedlách.

Bulharská kuchyňa je tiež známa svojimi mliečnymi výrobkami, najmä jogurtom známym ako “kiselo mlyako”, ktorý obsahuje dva rôzne druhy prospešných probiotických baktérií, vrátane lactobacillus bulgaricus a streptococcus thermophilus. Tento jogurt je nielen súčasťou mnohých tradičných receptov, ale je tiež považovaný za zdravý doplnok stravy.

Ak máte záujem o viac informácií o bulharskej kuchyni, odporúčam vám navštíviť miestne trhy a reštaurácie, kde môžete ochutnať autentické bulharské jedlá a získať skutočný zážitok z bulharskej gastronómie.

Na záver, ak hľadáte luxusné ubytovanie, Grand Hotel Millennium Sofia v srdci Sofie ponúka wellness centrum, reštaurácie a bar na streche s úchvatným výhľadom na mesto. Toto je len stručný prehľad toho, čo Bulharsko ponúka, takže sa ponorte do miestnej kultúry, vyskúšajte nové jedlá a objímte dobrodružstvo. Šťastnú cestu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.chefspencil.com, www.chasingthedonkey.com, www.svetdimitrov.com, luxuryhotel.guru foto: The Telegraph
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies