Podľa odborníkov bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí

NETKY.SK • 28 Január 2024, 14:25 • 2 min
Podľa odborníkov bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí

S bolesťami chrbtice prichádzajú do ambulancie čoraz častejšie mladí ľudia, dokonca aj študenti. Upozornil na to neurochirurg Tomáš Sloboda s tým, že ide často o osoby, ktoré svoju chrbticu dlhodobo zaťažujú, napríklad sedavým zamestnaním.

slovakia

left justify in out

"Pri sedení sa niekedy zdvojnásobí tlak najmä v spodnej, driekovej časti chrbtice a pri dlhom sedení klesá naša pozornosť pre správne držanie tela. Pri pohybe naopak zapájame viac svalov," skonštatoval. Chrbtici podľa jeho slov najviac škodí jednostranné preťažovanie, nedostatok zdravého pohybu, ale aj nesprávna výživa.

Lekár priblížil, že jednorazová a krátkotrvajúca bolesť je zvyčajne reakciou na preťaženie či prechladnutie. "Netreba preto hneď utekať za lekárom, ak bolesť po oddychu ustúpi. Ak sa však objavuje častejšie, prípadne stupňuje, neprechádza ani v pokoji a vyžaduje si často analgetiká, je dobré vyhľadať lekára. Osobitným prípadom sú stavy, keď sú k bolestiam chrbtice pridružené aj iné neurologické príznaky, ako tŕpnutie či slabosť končatín," poznamenal.

Dlhodobé ignorovanie bolesti môže podľa neho viesť k prehliadnutiu vážnejšieho problému. Pri problémoch s chrbticou je dôležitá včasná diagnostika, vhodne stanovená liečba a úprava životného štýlu. Rovnako aj edukácia pacientov o rizikových faktoroch, akými sú fajčenie, obezita, stres či nevhodne zvolená fyzická záťaž. Pacienti môžu podstúpiť neoperačnú aj operačnú liečbu. "Rozhodnutie pre operáciu je veľmi komplexné a snažíme sa mu predísť, kým nevyčerpáme možnosti neoperačnej liečby. Závisí to, samozrejme, od stavu pacienta. Som však presvedčený o tom, že ak by sa pacienti už v mladom veku starali o svoju chrbticu, dopriali jej správny pohyb, výživu a oddych, operácii by sa napokon vyhli," uzavrel Sloboda.

 

Ako si uľaviť od bolesti chrbta?

Lokálna liečba je vhodnou doplnkovou liečbou bolesti chrbta. Úľavu vám poskytnú rôzne lokálne liečivá, napríklad krémy, gély či spreje s obsahom prírodných či syntetických účinných látok určené na úľavu od bolesti a na lokálne uvoľnenie svalového napätia. Výnimočné postavenie v lokálnej liečbe má liek s obsahom kapsaicínu. Pôsobí na nociceptívnu, ako aj na neuropatickú bolesť a miestom analgetického účinku sú povrchové kožné nociceptory (receptory bolesti - špecializované zakončenia nervových vlákien prenášajúce bolestivé signály). Kapsaicín súčasne reflexne zabezpečuje aj hlbokú vazodilatáciu (prekrvenie) a myorelaxáciu (svalové uvoľnenie). Požadovanú terapeuticky overenú koncentráciu 0,05 % má len lieková forma, ktorá je u nás dostupná vo forme voľno predajného krému.

 

Veľmi vhodná je aj hĺbková regenerácia a výživa poškodených nervov chrbta prostredníctvom účinnej trojkombinácie vysokých dávok vitamínov benfotiamín (B1), B6 a B12, ktorá vyživuje poškodené nervy chrbta a pomáha liečiť samotnú príčinu bolesti chrbta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Tomáš Sloboda, Bez bolesti chrbta, Foto: Bez bolesti chrbta (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies